Стельмах підтримав Тимошенко в обмін на гарантії

П'ятниця, 11 грудня 2009, 09:54

Голова Нацбанку Володимир Стельмах підписав лист до МВФ в обмін на обіцянку прем'єра Юлії Тимошенко не перераховувати у бюджет різницю між доходами й витратами НБУ за поточний рік.

Про такі гарантії повідомив газеті "Дело" перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, який їздив до Вашингтона на переговори з Міжнародним валютним фондом у складі української делегації.

За інформацією видання, уряд стояв перед загрозою звертатися по допомогу до МВФ один: президент одразу ж відмовився візувати звернення, і голова НБУ довго не погоджувався підписати його - але в підсумку Тимошенко вдалося умовити Стельмаха.

За словами Шаповалова, у листі до МВФ Кабмін обіцяє, що доможеться перегляду закону про Нацбанк, який був змінений 21 серпня. Відповідно до змін, Нацбанк повинен перераховувати до бюджету суму перевищення доходів над витратами не за підсумками минулого року, як було раніше, а за кожен квартал поточного.

Реклама:

Більше того, парламент з ініціативи уряду навіть прописав у законі про бюджет точні суми, які зобов'язана віддати Нацбанк. Цього року від НБУ вимагають 9,8 млрд. грн.

Якщо Тимошенко виконає обіцянку й поправки до закону про Нацбанк скасують, НБУ за підсумками 2009 року повинен буде перерахувати до бюджету лише фактичну суму перевищення своїх доходів над витратами, а не 9,8 млрд. грн., як вимагав Кабмін. Крім того, у 2010 році НБУ не буде перерахувати суму "прибутку" щокварталу.

Незручні для Нацбанку зміни уряд ініціював, заручившись підтримкою Партії регіонів у парламенті. У новій редакції 5-та стаття закону про НБУ зобов'язує Нацбанк перераховувати перевищення його кошторисних доходів над витратами в бюджет.

Починаючи з цього року НБУ має щокварталу віддавати в бюджет весь залишок коштів - до 20-го числа місяця, який слідує за звітним кварталом. Стара редакція закону про Нацбанк вимагала від нього вносити перевищення доходів над витратами тільки за минулий рік. Крім того, депутати скасували норму, за якою Нацбанку мали з бюджету компенсувати негативну різницю між доходами і витратами.

"Ми наполягли на тому, щоб уряд узяв на себе зобов'язання цю норму повернути. Це наша принципова позиція", - говорить Шаповалов.

Ще одним кроком назустріч Нацбанку має стати вилучення з проекту бюджету-2010 норми, яка зобов'язує НБУ перерахувати в казну 10,5 млрд. грн. від перевищення доходів над витратами за тією ж схемою щоквартальних внесків. "Ми дуже на це сподіваємося", - каже перший заступник голови НБУ.

За інформацією газети, у листі-проханні до МВФ Кабмін також пообіцяв Фонду переглянути бюджет-2010, скоротивши його витрати на 40 млрд. грн. і урізавши доходи на 30 млрд., як це вже передбачено в постанові КМУ №1181.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!