Думка експерта: Світова криза поступово втрачає позиції

Понеділок, 9 листопада 2009, 11:25

Якщо підсумувати кількість позитивної і негативної інформації про стан світової економіки за минулий тиждень, то можна зробити висновок, що світова криза втрачає свої позиції з усіх напрямків.

Таку думку висловив радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко у коментарі "Економічній правді".

"У США виросла кількість промислових замовлень у жовтні на 0,9% у порівнянні з вереснем; збільшилася на 6,1% кількість нових угод на купівлю будинків, виріс індекс ділової активності і зменшилася кількість дефолтів по кредитах підприємств малого і середнього бізнесу. Крім того, за підсумками третього кварталу 2009 року, виросла продуктивність праці в США на 9,5%, що дозволило скоротити вартість робочої сили на 5,2%", - зазначив він.

За словами експерта, зростання індексу ділової активності у сфері послуг було зафіксовано у Франції, Великобританії, Італії, Німеччині та в країнах Єврозони. Крім того, об'єм промислового виробництва у Великобританії у вересні виріс на 1,6% у порівнянні з серпнем.

Реклама:

Утім, Охріменко звертає увагу на те, для європейських країн проблемою номер один залишається рівень безробіття, який продовжує рости, і за підсумками вересня 2009 року досяг рівня 9,7%.

"Ще більше проблема безробіття спостерігається в США, там протягом всього року росте рівень безробіття і вже перевищив критичну відмітку в 10%. Як результат - у країнах Єврозони спостерігається зниження об'ємів роздрібних продажів на 0,7% у вересні, в порівнянні з серпнем і дефляція споживчих цін", - відзначив він.

За словами Охріменка, роздрібні продажі падають і в США, хоча й не так суттєво.

"Доходи населення США і європейських країн істотно впали під впливом кризи, і це дуже суттєво гальмує вихід економіки цих країн із кризи", - зазначив він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: