Тимошенко обіцяє продовжити пільги для металургів

П'ятниця, 6 листопада 2009, 15:07

Кабінет міністрів на найближчому засіданні розгляне питання про пролонгацію дії Меморандуму про взаєморозуміння з підприємствами гірничо-металургійного комплексу та профспілками, який передбачає мораторій на підвищення цін на електроенергію та залізничних тарифів.

Про це заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко у Маріуполі під час наради з питань розвитку гірничо-металургійного комплексу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми будемо думати, як нам продовжити антикризову програму, і я хочу, щоб меморандум, підписаний з металургами, ми продовжили з 1 січня ще на квартал", - сказала вона.

Глава уряду нагадала, що відповідно до узгодженої антикризової програми вартість коксівного вугілля для галузі була знижена на 80%.

Реклама:

Тимошенко також зазначила високе завантаження ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім.Ілліча", що становить 80% від потужностей в порівнянні з 61% в Японії і 63% у Європі.

"Думаю, вся країна повинна подякувати вам за те, що ви так високого тримайте марку заводу. Я хочу, щоб так, як ваш завод, виглядала і вся країна", - заявив прем'єр.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів і представники підприємств ГМК у листопаді 2008 року підписали меморандум взаєморозуміння з метою нормалізації ситуації в галузі, зокрема, стабілізації цін на гірничорудну, вугільну та металургійну продукцію, збереження робочих місць, зарплати і соцгарантій, а також розвитку внутрішнього ринку.

У рамках меморандуму уряд постановою №925 від 14 жовтня 2008 року ввів мораторій на підвищення тарифів на вантажні залізничні перевезення для гірничо-металургійних та хімічних підприємств, а також запропонував Національній комісії з регулювання електроенергетики припинити з 1 листопада 2008 року для них підвищення цін на електроенергію.

Спочатку постанова була прийнята на період до 1 січня 2009 року, потім продовжено на перший квартал 2009 року, на початку квітня - до 1 липня 2009 року, в кінці червня - до 1 жовтня 2009 року.

Пізніше Кабінет міністрів пролонгував меморандум порозуміння з підприємствами ГМК до кінця 2009 року, обговоривши, зокрема, що надання преференцій підприємствам буде здійснюватися у разі реалізації ними металопродукції на внутрішньому ринку за цінами не вище експортних.

Згідно з розпорядженням Кабміну №935-р від 22 липня, серед інших умов надання преференцій - відсутність заборгованості перед бюджетом, Пенсійним фондом, НАК "Нафтогаз України" і по заробітній платі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: