МІНФІН ЗНИЗИВ СТАВКИ РОЗМІЩЕННЯ ОВДП

Середа, 4 листопада 2009, 09:30

Міністерство фінансів різко, на 10 процентних пунктів, знизило ставки розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на первинних аукціонах.

Про це говориться у повідомленні Мінфіну в середу, передає агентство "Інтерфакс-Україна". 

За 6-місячними ОВДП встановлений рівень прибутковості склав 19% річних, 10-місячними - 19,5% річних, 3-річними - 20% річних, тоді як тиждень тому Мінфін продавав облігації і під 29, 5% річних.

У той же час запропоновані покупцями ставки прибутковості досягали 29,5-30% річних. У результаті Мінфін задовольнив лише три заявки з 16 поданих і залучив всього 2,77 млн. грн. в порівнянні з 1,25 млрд. грн. тижнем раніше.

Реклама:

У той же час у зв'язку із завершенням пікових погашень ОВДП обсяг попиту також різко знизився й склав усього 71,9 млн. грн.

Як повідомлялося, Мінфін на первинних аукціонах 27 жовтня підвищив максимальну ставку прибутковості за ОВДП до 29,5% річних.

У цілому середньозважена прибутковість розміщених ОВДП 27 жовтня склала 27,7% річних при середньозваженому терміні обігу 13,2 місяця, тоді як тижнем раніше ці показники становили відповідно 25,24% річних і 12,3 місяця, ще тижнем раніше - 22,67% річних і 7,4 місяця.

На думку в.о. міністра фінансів Ігоря Уманського, зростання ставки розміщення ОВДП було викликане піковими виплатами і недобросовісним бажанням учасників ринку зіграти на цьому.

Він висловив упевненість в тому, що надалі ставки підвищуватися не будуть.

У той же час аналітики відзначають, що в результаті останніх кількох аукціонів уряд створив черговий піковий період погашення, який припадає на квітень 2010 року, коли Мінфіну буде необхідно погасити ОВДП на 2,5 млрд. грн. протягом 14 днів.

Держбюджет передбачає продаж ОВДП у поточному році на 26 млрд. грн. (без урахування випуску держоблігацій в рамках схем капіталізації державних та інших комерційних банків).

З початку року Мінфін отримав від їх розміщення 16,19 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: