Банки можуть економити на кризі

Середа, 25 листопада 2009, 10:45

Новий закон дозволить фінансовим установам не платити податок на прибуток, навіть якщо в 2010 році вони знову стануть прибутковими.

У вівторок вступив в силу закон "Про внесення змін до деяких законів з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи", пише видання "Комерсант-Україна".

Документ дозволяє банкам видавати валютні позики населенню тільки на оплату лікування та освіти за кордоном, а українським позичальникам до 1 січня 2011 року забороняє достроково повертати борги нерезидентам.

На 2009-2010 роки введено мораторій на примусове виселення позичальників з набутого ними в кредит житла, якщо таке житло є єдиним для проживання, позичальник реструктуризував кредит і не затримує виплату відсотків більше ніж на два місяці.

Крім того, закон регламентував роботу з боргами фізичних осіб. До 31 грудня 2010 року банки зможуть реструктуризувати позики, видані до 1 жовтня 2008 року на суму до 1 млн. грн. (в еквіваленті).

Реструктуризація передбачає дворічну відстрочку із сплати основного боргу та щомісячних платежів, які не перевищують 35% місячного доходу сім'ї.

Для створення банку треба буде менше коштів - 75 млн. грн., а не нинішні 10 млн. євро за курсом Нацбанку (120 млн. грн.).

Вигідний закон банків і в сфері оподаткування. До 1 січня 2011 року вони зможуть включати 100% своїх резервів для відшкодування збитків по всіх кредитних операціях до складу валових витрат, тоді як до цього часу - всього 10%.

Реклама:

За даними НБУ, на 1 жовтня банки сформували резерви на 48,83 млрд. грн., через які одержали збиток у розмірі 20,9 млрд. грн.

Таким чином, банки при подачі річного податкового звіту зможуть збільшити збитки і знизити майбутні платежі з податку на прибуток.

"Раніше банки могли відносити на валові витрати 10% сформованих резервів. Тепер вони зможуть показати великі збитки в податковому обліку і зменшувати оподатковуваний прибуток, у тому числі в майбутніх періодах", - говорить партнер юридичної фірми "Василь Кисіль і партнери" Денис Лисенко.

Збиткові банки задоволені лібералізацією оподаткування.

"Це позитивно вплине на банківську систему. Зараз патова ситуація, коли банки отримують великі збитки через резерви, але повинні сплачувати податок на прибуток", - заявляє заступник голови правління "Райффайзен Банк Аваль" Віктор Горбачов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!