Тимошенко погрожує забрати ліцензії у Фірташа і Бойка

Понеділок, 23 листопада 2009, 16:33

Приватні газопостачальні компанії будуть позбавлені ліцензій, якщо до кінця 2009 року не погасять борги за газ перед НАК "Нафтогаз України".

Про це заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко на селекторній нараді з головами областей і мерами у Києві, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За словами прем'єра, відповідне рішення Кабінет міністрів має намір прийняти на засіданні в середу.

"Облгази не будуть мати права поставляти газ господарюючим суб'єктам. Ми вже звернулися з відповідним листом до НКРЕ ", - сказала вона.

Реклама:

"НКРЕ разом з НАК поінформували облгази: не будуть погашені борги - вони будуть позбавлені ліцензій і не будуть мати права поставляти газ нікому, крім населення та бюджетних установ", - наголосила Тимошенко.

Прем'єр зазначила, що сьогодні практично всі облгази є приватними.

За її оцінками, їх заборгованість перед НАК "Нафтогаз України" складає близько 8 млрд. гривень.

"Я хотіла би НАК "Нафтогаз України" попередити про те, що з 1 січня (2010 року) ви повинні мати повну бойову готовність дяля державного постачання газу споживачам. Укладайте, будь ласка, договори, робіть все, що необхідно, тому що обласним приватним газопостачальним компаніям за розрахунками за газ дається час тільки до 1 січня. Після цього вони вже не будуть в Україні обласними газопостачальними компаніями володіти, якщо власники не розрахуються", - заявила Тимошенко.

"Сьогодні ми констатуємо, що 90% роботи на цю тему вже зроблено. Нам залишилося 10% роботи зробити для того, щоб обласні газопостачальні кампанії перейшли назад у державну власність", - зазначила глава уряду.

Тимошенко підкреслила, що "таку трагічну ситуацію з розрахунками за природний газ зробили власники RosUkrEnergo, члени Партії регіонів, а частково і депутати. Нагадую - Фірташ, Бойко, Льовочкін".

"Як ви і читали в пресі, я думаю, 65% приватних облгазів належать групі Фірташ-Бойко-Воронін і ще деяким героям. Це депутати Партії регіонів. Вони заборгували за газ 5 млрд. 195 млн. гривень. Крім того, є така група, яка має пакети в "Дніпрогазі", "Донецькміськгазі", "Криворіжгазі", "Харківміськгазі". Це пан Вексельберг. Він заборгував країні 1 млрд. гривень, що теж немало", - додала Тимошенко.

Як відомо, бізнесмен Дмитро Фірташ контролює 50% у швейцарському газотрейдера RosUkrEnergo AG, який до останнього часу був монопольним постачальником імпортного природного газу до України.

Юрій Бойко - екс-голова "Нафтогазу" і екс-міністр палива та енергетики, разом із Сергієм Льовочкіним - представники фракції Партії регіонів.

Віктор Вексельберг - голова ради директорів ОК "Русал".

Ігор Воронін - колишній заступник голови правління НАК "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!