Банки хочуть зобов'язати експортерів продавати валюту

П'ятниця, 13 листопада 2009, 09:52

В Україні необхідно вводити обов'язковий продаж валютної виручки експортерами, який запроваджено у більшості країн.

Про це йдеться в прес-релізі Українського кредитно-банківського союзу (УКБС).

"Грошово-кредитна система все частіше дає збої. Станом на 1 жовтня золотовалютні резерви НБУ скоротилися на 30 %. Дефіцит іноземної валюти внаслідок збільшення платежів за імпортними контрактами і скороченням експортних надходжень вже складає близько 1 млрд. доларів", - зазначається в повідомленні.

Одночасно більше чверті запланованої доходної частини бюджету України 2009 року (а це понад 8 млрд. доларів) знаходиться  поза межами України у якості валютної виручки, наголошується в прес-релізі.

Реклама:

За даними експертів Верховної Ради вимога щодо обов'язкового продажу експортної валютної виручки встановлена у 75 країнах - членах МВФ. З них у 42 державах експортери зобов'язані продавати 100 % валютної виручки, у 33 державах - членах МВФ діє вимога часткового продажу експортної валютної виручки в обсягах від 80 до 25%.

В УКБС підкреслюють, що при цьому ряд держав застосовує диференційований підхід щодо такого продажу виручки, що базується на особливостях структури національного експорту.

Експерти УКБС вважають, що нестача іноземної валюти у складних умовах виживання грошово-кредитної системи позбавляє регулятора можливостей підтримки гривні.

"Одночасно дефіцит валюти через подовження терміну повернення валютної виручки сприятиме поглибленню дестабілізації та девальвації гривні. Саме тому в Україні необхідно вводити обов'язковий продаж валютної виручки експортерами", - стверджують банкіри.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!