Замість банків Кабмін фінансує російські підприємства?

Неділя, 1 листопада 2009, 10:13

Президент Віктор Ющенко просить Генеральну перевірити виділення компанії ВАТ Selmi коштів, призначених для рекапіталізації провідних українських банків.

Про це сказав голова держави в п'ятницю в ході зустрічі з підприємцями в п'ятницю в Києві, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"37 млн. грн., які призначені для Ощадбанку, Укрексімбанку (пішли) на рекапіталізацію структури Російської Федерації", - зазначив Ющенко.

Він підкреслив, що звертається до Генеральної прокуратури і просить протягом доби даним фактом дати оцінку.

Найбільшими акціонерами ВАТ Selmi (Sumy Eleсtron MIcroscopes, раніше - Сумське ВО "Електрон"), відповідно до його річного звіту за 2008 рік, є ВАТ "Виробниче об'єднання "Електромеханічний завод" - 51,957% і компанія "Техінпром" (Харків) - 11,628%.

За словами президента, ВАТ Selmi контролюється держструктурами Російської федерації.

Підприємство розробляє та виготовляє мікроскопи, ізотопні мас-спектрометри, газові хроматографи, електронно-променеві зварювальні комплекси, вакуумні пости, вакуумметри.

Минулого року Selmi скоротило чистий дохід на 15,1% - до 33,01 млн. грн., чистий збиток - на 48,2%.

Статутний фонд підприємства становить 0,164 млн. грн., власний капітал на кінець 2008 року - 14,21 млн. грн.

У липні цього року було порушено справу про банкрутство Selmi за позовом Пенсійного фонду, якому підприємство заборгувало 0,85 млн. грн.

Кабінет міністрів на цьому тижні прийняв рішення про здійснення низки заходів для повернення контролю держави над Selmi, хоча воно ще не оприлюднено.

Згідно з інформацією учасників засідання, уряд доручив Мінфіну за рахунок перерозподілу коштів виділити із Стабфонду 37 млн. грн. і направити їх на фінансування інвестиційних проектів на підприємстві на поворотній основі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!