У Мінекономіки розраховують на оптимальну редакцію законопроєкту про локалізацію

Вівторок, 9 лютого 2021, 14:44
 

Міністр економіки Ігор Петрашко сподівається на розробку редакції законопроєкту про локалізацію, яка задовольнить міжнародних партнерів та водночас дозволить "підтримати виробника".

Про це він розповів під час форуму "Україна 30. Коронавірус: виклики та відповіді", повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Без того, щоб стимулювати виробництво в Україні та використання спрямування державних коштів на закупівлю тих товарів, які виробляються в Україні, суттєвого прогресу в країні не буде", - сказав Петрашко.

Він зазначив, що всі країни Європейського Союзу і США використовують стимулювальні механізми, аби держкошти йшли на закупівлю тих товарів, які виробляються у них у країнах.

Реклама:

Петрашко додав, що наразі відбуваються консультації з ЄС і США щодо законопроекту про локалізацію (№3739 щодо внесення змін до закону України "Про державні закупівлі"), оскільки реакція на нього неоднозначна.

На його думку, використання нецінових критеріїв піде на користь торгівлі України з Євросоюзом та Сполученими Штатами:

"Тому ми хочемо знайти формат переконання і знайти ту версію [законопроєкту], яка дасть змогу нам підтримати виробника".

Нагадаємо:

У Європейському Союзі сподіваються, що Україна "утримається від ухвалення законодавства", що суперечить Угоді про асоціацію, зокрема - законопроєкту про локалізацію.

Міністерство економіки пропонує додати у систему Prozorro критерій "локалізація" для товарів, які мають щонайменше 35% українських компонентів. Такий товар отримує нецінову частину оцінку у розмірі 30% від загальної.

Комітет економічного розвитку підтримав законопроект про локалізацію та рекомендував Верховній Раді його прийняти у другому читанні.

"Трансперенсі Інтернешнл Україна" та низка громадських організацій закликали Кабмін не підтримувати проєкт постанови Мінекономіки про запровадження нецінового критерію локалізації в закупівлях машинобудування.

Законопроєкт №3739 про зміну правил державних закупівель продукції машинобудування, що має надає преференції продукції з локалізованим виробництвом, не відповідає Угоді про асоціацію з ЄС, а також іншим зобов’язанням України та потребує змін, заявляв прем'єр Денис Шмигаль.

Читайте також: "Операція локалізація: чим небезпечний обраний Україною шлях захисту нацвиробника".

"Купуй українське": як вплине на економіку закон про локалізацію

Аналіз Київської школи економіки: Купуй непрозоро, сварись з ЄС: чим небезпечна нова ініціатива з підтримки промисловості

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: