Уряд хоче повернути сірку в бензин

Понеділок, 5 жовтня 2009, 09:36

Кабінет міністрів відновив розгляд питання про надання нафтопереробним заводам "Нафтохiмiк Прикарпаття" і "Галичина" можливості для випуску світлих нафтопродуктів з підвищеним вмістом сірки.

За дорученням першого віце-прем'єр-міністра Олександра Турчинова, це питання було винесено на засідання експертно-аналітичної групи (ЕАГ) при Мінпаливенерго, пише газета "Дело".

Видання нагадує, що якість палива регламентує Держспоживстандарт.

За інформацією прес-служби відомства, дозвіл на випуск нафтопродуктів з високим вмістом сірки може бути надано після відповідного рішення Кабміну. Для цього необхідно колегіальне рішення ЕАГ, яке повинно бути передано уряду.

Реклама:

Питання про надання двом НПЗ можливості виробляти дизпаливо з високим вмістом сірки на засіданні ЕАГ підняв заступник міністра палива та енергетики Ігор Кірюшин.

Головний аргумент на користь "Нафтохіміка Прикарпаття" і "Галичини", який привів представник відомства, - соціальний: заводи забезпечують роботою понад 3 тис. осіб, тому простоювання їх потужностей може привести до часткового скорочення персоналу.

У той же час в прес-службі Мінпаливенерго повідомили, що не мають остаточної позиції щодо цього питання.

Як відомо, раніше міністр палива і енергетики Юрій Продан заявляв, що держоргани не раз йшли назустріч "Нафтохіміку Прикарпаття" і "Галичині", продовжуючи дію колишніх технічних умов, однак підприємства так і не провели модернізацію.

Не досягли єдиної думки щодо необхідності дозволу на виробництво низькоякісних нафтопродуктів і члени експертно-аналітичної групи.

Як повідомив учасник групи, директор департаменту нафтогазової промисловості Мінпаливенерго Олексій Нестеренко, у зв'язку з цим розгляд питання було перенесене на наступне засідання.

За даними видання, проти задоволення прохання "Нафтохіміка Прикарпаття" і "Галичини" виступили керівники інших переробних заводів і мереж АЗС.

Нині "Нафтохімік Прикарпаття" і "Галичина" час від часу переробляють нафту українського походження.

Раніше на "Галичині" наголошували, що мають можливість укласти договір про постачання на завод російської нафти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!