Тимошенко "здешевила" газ для "Нафтогазу"

Понеділок, 5 жовтня 2009, 09:10

При компенсації збитків НАК "Нафтогаз України" від реалізації імпортного газу підприємствам ТКЕ Кабінет міністрів буде виходити з базової ціни імпортного палива 179,5 доларів за тисячу кубометрів.

Про це ідеться у постанові уряду № 1005 від 23 вересня, оприлюдненій у п'ятницю, пише газета "Комерсант-Україна".

Видання нагадує, що у I-III кварталах 2009 року "Нафтогаз" купував у "Газпрома" газ по 178-360 доларів за тисячу кубометрів, продаючи його теплокомуненерго по 872,78 гривень, або близько 105 доларів. А вартість газу на IV квартал російська монополія встановила в розмірі 209 доларів за тисячу кубометрів.

Таким чином, середня імпортна ціна газу для України цього року складе 228 доларів за тисячу кубометрів, а Кабмін компенсує лише 77,7% різниці між купівлею і продажем газу ТКЕ, хоча й досі не компенсував її в повному обсязі.

Реклама:

У Кабміні і "Нафтогазі" від коментарів відмовилися. Але джерело в уряді зменшення розміру компенсації пояснює зростанням дефіциту бюджету в IV кварталі.

Перегляд формули розрахунку компенсації "Нафтогазу" призведе до збитків монополії в цьому році у розмірі 995,4 млн. гривень, заявив у п'ятницю перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак. За його словами, ще 242 млн. гривень "Нафтогаз" недоотримає через введену Кабміном у серпні нульову націнку на газ для хімічної та металургійної промисловості. Загальний же обсяг втрат монополії через ці та інші рішеня Кабміну, прийняті у серпні-вересні, складе 1,73 млрд. гривень.

У неофіційних бесідах про збитки говорять і менеджери "Нафтогазу". "Навряд чи це буде 1,73 млрд. гривень, але до 900 млн. гривень ми можемо втратити", - підтверджує джерело видання у компанії.

Як повідомлялося, 2 жовтня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що до кінця 2009 року вартість газу для населення підвищуватися не буде.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!