Росія прокачала по "Одеса-Броди" 5,7 мільйона тонн нафти

П'ятниця, 2 жовтня 2009, 11:52

Обсяг прокачування російської нафти по нафтопроводу "Одеса-Броди" в реверсному режимі в напрямку Одеси склав у січні-липні 2009 року 5,7 млн. тонн.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на матеріали НАК "Нафтогаз України", підготовлені до реструктуризації єврооблігацій компанії.

Згідно з ними, в 2008 році по "Одеса-Броди" було транспортовано 7,7 млн. тонн нафти в порівнянні з 9,1 млн. тонн в 2007 році і 3,4 млн. тонн в 2006 році.

"Нафтогаз" нагадує, що угода про використання нафтопроводу "Одеса-Броди" в реверсному режимі для транспортування російської нафти підписана в листопаді 2004 року українським держоператором "Укртранснафта", на 100% належить НАКу, російською компанією "Транснєфть" і російсько-британським СП ТНК-BP.

Реклама:

Згідно з ним, щорічні обсяги прокачування нафти по маршруту "Самара-Мозир-Броди-Одеса" мають становити 7-9 млн. тонн.

У 2006 році ця угода була продовжена до кінця 2009 року.

Нинішнє керівництво "Укртранснафти", яке раніше працювало на підприємствах групи "Приват", виступило з ініціативою збільшити обсяги прокачування нафти з Бродів до Одеси, щоб перевести в реверсний режим Придніпровські нафтопроводи і забезпечити постачання нафти з Одеси на Кременчуцький НПЗ, афілійований з групою "Приват". Однак проти цього поки виступає "ЛУКОЙЛ". Російська компанія вважає новий маршрут більш дорогим.

Як відомо, магістральний нафтопровід "Одеса-Броди" спочатку будувався для транспортування каспійської нафти з узбережжя Чорного моря до Європи. Перша черга нафтопроводу довжиною 674 км і потужністю 9 млн. тонн на рік, що з'єднала морський нафтовий термінал (МНТ) "Південний" в Одеській області і систему МН "Дружба" у районі Бродів Львівської області, була введена в експлуатацію в 2001 році.

Ця трубопровідна система до 2004 року не використовувалася через відсутність відповідних домовленостей між власниками каспійської нафти і нафтопереробними заводами в Україні та Європі.

Спроби перевести нафтопровід "Одеса-Броди" в аверсний режим поки не увінчалися успіхом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: