Банківських касирів замінили банкомати

Четвер, 15 жовтня 2009, 20:11

Через скорочення банками філіальних мереж в регіонах клієнтам доводиться погашати кредити через банкомати або зони самообслуговування.

Банки продовжують скорочувати свої мережі: протягом березня-вересня загальна кількість філій українських фінустанов зменшилася на 8% (з 1259 до 1157), відділень - на 10-12% (з 21,5 тис. до 19-19,5 тис.) , пише видання "Дело".

"Найактивніше скорочували свої мережі банки, підконтрольні західним фінансовим групам, орієнтовані на роздрібні продажі, у яких до кризи були широкі регіональні мережі: у тому числі Райффайзен Банк Аваль, УкрСиббанк, Універсал-Банк. Також це проблемні фінустанови (банк "Надра", Укргазбанк, Родовід-банк, Укрпромбанк та ін), які намагаються максимально зменшити свої витрати ", - повідомив заступник голови правління АТ "Брокбізнесбанк" Володимир Юрчук.

Причина згортання фінансистами своїх мереж та сама: вони намагаються максимально знизити свої витрати, а тому прикривають збиткові точки.

За даними НБУ, за березень-вересень збитки банківської системи збільшилися з 2 млрд. до 15,4 млрд. гривень.

Відділення та філії банків, які закриваються, сьогодні умовно поділяють на три групи. Перша - це підрозділи, які знаходяться в будівлях з дорогою орендою.

"У першу чергу змушені з'їжджати точки, розташовані в орендованих приміщеннях. У середньому витрати на оренду складають 40% всіх накладних витрат відділень", - поінформував директор департаменту координації та супроводу роботи регіональної мережі банку "Фінанси та Кредит" Олег Прохода.

До другої групи належать підрозділи, які можна об'єднати.

"Відділення, розміщені близько до інших точок тієї ж фінустанови (як правило, менше 2 км), можна об'єднати безболісно для клієнтів і без втрат для банку", - пояснив директор департаменту розвитку мережі Райффайзен Банку Аваль Дмитро Крепак.

Також банкіри йдуть на закриття недавно відкритих точок, які ще не встигли окупитися.

Реклама:

"В основному фінустанови закривають ті відділення, які відкривалися менше року тому, коли банки вели стратегію розширення мережі, не завжди адекватно оцінюючи ефективність розташування того чи іншого відділення. Для прибуткової роботи необхідно, щоб воно напрацювало певний кредитний портфель, що покриває операційні витрати, що украй важко в кризовий час", - вважає генеральний директор Platinum Bank Грег Краснов.

Всього, за оцінками експертів, в країні залишилося близько п'яти-семи банків, що розширюють свої мережі: Приватбанк, Брокбізнесбанк, БМ банк, Родовід банк, Альфа-банк та ін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!