Росіяни теж вказують на подальші конфлікти в "газових відносинах"

Понеділок, 7 вересня 2009, 19:25

Існуючий газовий контракт між Україною і Росією не знімає небезпеки майбутніх конфліктів у газовій сфері і тому його необхідно вдосконалити.

Так колишній заступник міністра енергетики Росії, директор Інституту енергетичної політики Володимир Мілов прокоментував в ефірі "Эхо Москвы" розпорядження президента РФ Дмитра Медведєва не перераховувати Україні передоплату за транзит російського газу, повідомляє агентство "УНІАН".

Зокрема, на думку Мілова, в нинішньому контракті є кілька "мін сповільненої дії".

По-перше, рівень транзитного тарифу, "який Україна обіцяла підвищити з 1 січня і обіцяла Юлія Тимошенко, на яку, як я розумію, деякі наші лідери роблять ставку під час президентських виборів".

Реклама:

По-друге, за словами експерта, в контракті чітко не визначені обсяги газу, за які необхідно сплачувати.

"Українці хочуть купувати менше газу, "Газпром" наполягає на тому, що це мають бути обумовлені 52 млрд. кубометрів і не менше", - сказав він.

По-третє, питання передоплати за транзит газу, який виник якраз зараз.

За словами Мілова, сам контракт "погано написаний і там є маса неясностей - як юридичних, так і просто речей, які випливають зі статей договору, і тому сторони і трактують їх в своїх інтересах".

Він пояснив, що це пов`язано з поспіхом, в якому готувався контракт, - "на коліні, щоб у пожежному порядку закрити кризу". "Можна було б витратити минулі місяці для того, аби знайти більш тверде юридичне підгрунтя, щоб було спокійно працювати наступного року. Але не виходить", - вважає Мілов.

Експерт припустив, що така ситуація вже найближчим часом може призвести до чергового конфлікту.

"Всі ці речі не дуже добре відрегульовані в російсько-українському договорі. І ми знову виходимо на те, що якщо з обох сторін була б воля домовлятися і шукати компромісні рішення, то, напевно, це можна було б зробити. Але якщо обидві сторони роблять заяви, що готові відстоювати свої інтереси і знову, на жаль, йти на конфлікт, боюся, це не убереже нас взимку, а може і навіть раніше, від конфліктів", - заявив Мілов.

На думку експерта, газові "розборки" з Україною - це складна суміш комерційних і політичних інтересів.

"Звичайно, в Росії є політичні інтереси: наша влада хоче більш вигідних результатів президентських виборів в Україні. Але є і комерційний інтерес - у "Газпрому" дуже сильно впав прибуток, і ми можемо побачити збитки в цій кампанії за результатами 2009 року. Звичайно, вони хочуть менше віддавати, але більше одержувати грошей з України", - переконаний він.

Як повідомлялося, Медведєв доручив голові "Газпрому" Олексію Міллеру не погоджуватися на зміни умов з оплати транзиту російського газу через Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!