"Нафтогаз" позитивно оцінює переговори про обсяги імпорту газу

Понеділок, 7 вересня 2009, 13:45

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" оцінює переговори з російським "Газпромом" щодо врегулювання обсягів імпорту Україною природного газу як конструктивні.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби компанії.

Зазначається, що керівництво "Нафтогазу України" проводить конструктивні переговори з керівництвом "Газпрому" щодо обліку впливу світової економічної кризи на обсяги споживання природного газу українськими споживачами.

"Російська сторона з розумінням ставиться до об'єктивних економічних труднощів, які існують в Україні, й готова шукати паритетне рішення", - сказано в повідомленні.

Реклама:

При цьому компанія висловлює стурбованість заявами вищих посадових осіб і деяких політиків України щодо можливості виставлення з боку "Газпрому" штрафних санкцій у зв'язку з неналежним виконанням умов контракту на поставку газу й вважає недоцільним нагнітання політичної істерії навколо україно-російських газових відносин.

НАК виходить із того, що з російського боку не пролунало жодних заяв про можливість застосування штрафних санкцій до компанії через порушення умов контракту.

"У такому разі, будь-які заяви з боку України можуть перешкодити конструктивному переговорному процесу між двома господарюючими суб'єктами за умовами поставок газу в Україну", - сказано в повідомленні.

Як повідомлялося, президент Віктор Ющенко наполягає на юридичному оформленні домовленостей прем'єр-міністрів України й Росії Юлії Тимошенко та Володимира Путіна про незастосування санкцій до України за недобір газу.

1 вересня під час зустрічі в Польщі Тимошенко й Путіна обидва прем'єри заявили, що домовилися про сплату фактично спожитих обсягів імпортованого газу замість обсягів, передбачених контрактам на поставку палива.

Україна планує імпортувати 27-33 млрд. куб. м російського газу в 2010 році, замість законтрактованого мінімального обсягу 42 млрд. куб. м.

Цього року імпорт прогнозується на рівні 32-33 млрд. куб. м, що відповідає положенню контракту з врахуванням 20% знижки.

Водночас Україна порушувала обсяги щоквартального імпорту, які визначено угодою на поставку газу в Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!