В Нацбанку сказали, як зупинити падіння гривні

Понеділок, 7 вересня 2009, 12:28

Падіння курсу гривні до долара можуть зупинити лише спільні зусилля влади.

Про це під час інтернет-конференції заявив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Національного банку України Сергій Круглик, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Як заявляють експерти - українські, міжнародні та, зокрема, голова місії Міжнародного валютного фонду Джейла Пазарбашіголу, гривня слабшає через політичну невизначеність і нечітку урядову економічну політику ... Тільки спільні дії всіх державних установ та інституцій з чіткою економічною стратегією і відповідною інвестиційною політикою можуть зупинити подальше падіння", - сказав він.

Директор департаменту підкреслив, що Нацбанк самостійно не в силах зупинити падіння гривні.

Реклама:

"Рівень довіри українців до гривні на сьогодні такий же, як і рівень довіри українців до влади. Тобто, політична нестабільність і дезорієнтація населення провокують, в тому числі, і падіння гривні. Тому тільки чіткі орієнтири з боку уряду щодо привабливості проектів, в які населення може інвестувати, можуть якимось чином виправити ситуацію", - додав він.

При цьому Круглик констатував, що підвищений попит на валюту формується населенням у результаті прагнення зберегти свої заощадження в умовах невизначеності.

"Якщо говорити про економічні причини, то при розподілі відповідальності за падіння гривні найменший відсоток припав на Нацбанк. Левова частка падіння полягає в нечіткій економічній політиці, а також у політичній нестабільності в країні. Абсолютно всі інститути влади разом з населенням відповідальні за стрімку девальвацію національної грошової одиниці", - підкреслив чиновник.

Круглик також повідомив, що НБУ розробляє нові інструменти для зменшення залежності економіки і населення від курсових коливань.

Планується введення заборони на валютне кредитування фізичних осіб та приватних підприємців, які не мають валютної виручки.

Крім того, передбачається введення виплат за валютними кредитами в національній валюті за обопільною домовленістю між банками і клієнтами.

"Надалі валютні кредити, сподіваюся, будуть заборонені", - відзначив він.

Крім того, за словами Круглика, НБУ продовжить практику проведення спеціальних аукціонів, на яких фізичні особи-позичальники зможуть купувати валюту за пільговим курсом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!