Думка експерта: Державний борг - не тягар для бюджету

Четвер, 17 вересня 2009, 18:33 -

Валовий зовнішній борг України у квітні-червні 2009 року виріс на 1,05 млрд. доларів, або на 1,1%, - до 100,58 млрд. доларів.

За словами економіста інвестиційної компанії Dragon Capital Олени Білан, на 1 жовтня 2008 року  валовий зовнішній борг становив 102 млрд. доларів і з тих пір він практично не змінився.

Але державний борг збільшився майже на 8 млрд. доларів, або на 66% - до 19,2 млрд. доларів, зазначила Білан "Економічній правді".

"Хоча за останній час державний борг сильно виріс, відносно ВВП він залишається невеликим у порівнянні з аналогічним показником більшості інших країн.  Державний борг буде і надалі зростати, але  поки що не можна говорити про те, що він є непосильним тягарем для бюджету", - стверджує експерт.

Реклама:

Вона наголошує, що всі борги, які на цей час бере уряд, дуже дешеві.

"Процентна ставка за кредитами МВФ набагато нижче  вартості запозичень, які бралися в попередні роки", - сказала економіст.

При цьому Білан визнала, що боргове навантаження - це один з важливих критеріїв, який може вплинути на кредитний рейтинг країни.

"Якщо державний борг буде продовжувати швидко зростати, то кредитний рейтинг України може погіршитися", - сказала вона.

Експерт додала, що рейтинговими агентствами розглядаються, в першу чергу, макроекономічна ситуація в країні та стан бюджету.

"Якщо результати за даними критеріями "перекриють" боргове навантаження,  наприклад, завдяки поліпшенню економічної ситуації, яке очікується наступного року,  то рейтинг країни не погіршиться", - підтвердила Білан.

Як повідомлялося, президент Віктор Ющенко виступає проти збільшення граничного розміру державного боргу з 193 млрд. гривень до 340 млрд. гривень в 2010 році.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: