Мінекономіки вже не прогнозує динаміку ВВП

Понеділок, 14 вересня 2009, 17:33

Міністерство економіки не має чіткого прогнозу динаміки валового внутрішнього продукту (ВВП) країни в 2009 році, оскільки розвиток ситуації буде залежати від парламенту і Національного банку України (НБУ).

Про це заявив міністр економіки Богдан Данилишин, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Будемо сподіватися, що завдяки зусиллям уряду, парламенту України, якщо він на це здатний, і підвищенню ефективності діяльності Нацбанку, в першу чергу через стабілізацію курсу національної валюти, ми зможемо досягти результатів, які будуть відповідати реальним тенденціям розвитку нашого господарства", - сказав він.

При цьому міністр нагадав, що за підсумками другого кварталу спостерігалося уповільнення темпів падіння ВВП. Реальний ВВП у квітні-червні зменшився на 18% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

"Усе буде залежати, в першу чергу, від можливості мобілізації внутрішніх ресурсів нашого промислового виробництва для утримання тих темпів економічного розвитку, які складаються ... і, найголовніше, від здатності Нацбанку стабілізувати курс національної валюти, який поки що є найбільшим ризиком", - додав Данилишин.

За його словами, лише підсумки роботи економіки в липні-вересні дадуть достатні підстави для чіткого прогнозу динаміки ВВП в поточному році.

Реклама:

"За підсумками третього кварталу ми вже побачимо тенденції, які будуть визначати період до завершення 2009 року та цифри, які будуть більшою мірою характеризувати можливості розвитку", - сказав він.

Як повідомлялося, уряд України утримує офіційний прогноз зростання ВВП країни в 2009 році на рівні 0,4%, тоді як Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує падіння економіки країни на 14%.

Голова Мінекономіки також вважає, що перспектива економічного розвитку української економіки багато в чому залежатиме від ступеня модернізації промисловості.

"Якщо говорити відверто, то в наших експортно-орієнтованих галузях без істотної модернізації після виходу з кризи ми не зможемо конкурувати на світових ринках з основними нашими конкурентами", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: