Економіці США вже не загрожує падіння

П'ятниця, 11 вересня 2009, 11:35

США приступили до поступового згортання заходів із стимулювання економіки.

Про це пише Financial Times з посиланням на заяву міністра фінансів США Тімоті Гайтнера.

Він вважає, що фінансовій системі більше не потрібна така велика підтримка, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Виступаючи в четвер на комісії Конгресу, що здійснює нагляд за виконанням Програми з порятунку проблемних активів (Troubled Assets Relief Program, TARP), на проведення якої було виділено 700 млрд. дол., Гайтнер сказав, що в цей час економіка знаходиться в набагато кращій формі, ніж рік тому.

"Стверджується впевненість і стабільність вересня 2009 року, яка разюче відрізняється від крижаного душу страху і паніки вересня 2008", - зазначив голова Мінфіну.

Економіці більше не загрожує вільне падіння, як у січні цього року, вважає Гайтнер, проте відновлення буде, швидше за все, повільним.

Серед ознак прогресу він назвав той факт, що уряд вже не бачить необхідності закладати в новий бюджет стабілізаційний фонд на випадок непередбачених обставин розміром 750 млрд. дол.

Антикризове стимулювання, розпочате відразу після краху американського інвестиційного банку Lehman Brothers близько року назад, необхідно замінити заходами з підтримки відновлення, зазначив міністр.

Надання гарантій для фінкомпаній завершиться раніше передбачуваних термінів, заявив Гайтнер.

"У міру того, як ми входимо в цю нову фазу, ми повинні почати демонтаж комплексу надзвичайних заходів, який ми створили на місці фінансової системи", - переконаний Гайтнер.

Всього в рамках TARP було витрачено 365 млрд. дол., з яких тільки банки вже повернули 70 млрд. дол. державних коштів, скоротивши заборгованість сектора перед державою до 180 млрд. дол.

Крім того, за словами Гайтнера, він розраховує, що "банки виплатять ще 50 млрд. дол. в найближчі 12-18 місяців".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: