Тимошенко залишить завод Фірташа без руди

Понеділок, 31 серпня 2009, 10:22

31 серпня закінчується термін оренди "Кримським Титаном", підконтрольним Дмитру Фірташу, двох сировинних підприємств - Іршанського гірничо-збагачувального комбінату і Вільногірського гірничо-металургійного комбінату, які забезпечують "Кримський Титан" титанової рудою.

У свою чергу, наприкінці минулого тижня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Кабмін не має наміру продовжувати договір оренди, пише газета "Дело".

У холдингу OstChem Holding AG, що управляє хімічними активами Фірташа і зокрема "Кримським Титаном", коментувати ситуацію відмовились.

На думку експертів, втрата контролю над титановими ГЗК може привести до зупинки виробництва на "Титані".

Реклама:

Фірташу також належить споруджуваний Мєждурєченський гірничо-збагачувальний комбінат і збагачувальна фабрика "Валки-ільменіт", які займаються видобутком і збагаченням титанової руди.

Однак після завершення будівництва Мєждурєченський ГЗК може покрити лише третину обсягів, необхідних "Кримському Титану" для виробництва.

До того ж його будівництво зараз перебуває під загрозою зриву, оскільки Мінприроди відмовило комбінату у виділенні землі під будівництво.

Знайти альтернативу українському сировини "Кримському Титану" навряд чи вдасться, зазначає видання.

Основними виробниками титанової руди є три країни, які забезпечують близько 70% світового виробництва, - Австралія (45%), Норвегія (13%) та Україна (12%).

Теоретично імпорт сировини можливий. Однак вартість його доставки в Україну призведе до подорожчання руди як мінімум на 30% через високу вартість фрахту.

До того ж закупити титанову руду у світових виробників буде дуже непросто - контракти на цю сировину на світових ринках як правило, укладаються на 5-10 років вперед.

Єдиним виходом є спроба налагодити домовленості з українськими видобувними підприємствами вже на нових умовах. Однако досягти домовленостей з прем'єр-міністром, судячи з усього, Фірташу не вдасться.

Як відомо, "Кримський Титан" - не перше підприємство бізнесмена, яке потрапило під удар голови українського уряду.

Після того як підконтрольна Фірташу компанія RosUkrEnergo була усунена зі схем з постачання газу до України, його хімічні підприємства були позбавлені пільгових цін на газ.

Це призвело до того, що афільований зі структурами бізнесмена завод "Рівнеазот" з травня практично простоює.

Днями ж Юлія Тимошенко виступила з ініціативою повернути "Рівнеазот" у державну власність.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!