"Нафтогаз" і "Газпром" готуються до нового конфлікту

Вівторок, 11 серпня 2009, 10:39

"Нафтогаз" планує в 2010 році закупити 35 млрд. куб м імпортного газу за середньою ціною 275 дол. за 1000 куб м.

Такий прогноз "Нафтогазу" на 2010 рік оприлюднили агентства "Прайм-ТАСС" і УНІАН - у них з'явилися дані холдингу, що були підготовлені для місії Міжнародного валютного фонду.

У "Газпрому" і "Нафтогазу" все більше шансів вступити в традиційний конфлікт в січні, пише видання "Ведомости".

Україна в наступному році хоче різко скоротити закупівлі російського газу і заощадити на цьому до 1,8 млрд. дол., а Росія не згодна.

За прогнозами НАКу, сума витрат становить 9,6 млрд. дол. Ціна - на 10% вище прогнозу на 2009 рік. (250 дол.). А обсяг - майже на третину менше того, який записано в 10-річному контракті "Нафтогазу" і "Газпрому" (52 млрд. куб м на рік).

В "Нафтогазі" цю інформацію не коментують. Однак, за словами джерела газети "Комерсант-Україна", близького до Мінпаливенерго, вона відповідає дійсності.

"Це той максимум, якого ми хочемо домогтися від "Газпрому" в ході переговорів про умови постачання палива наступного року", - пояснив співрозмовник видання.

Радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима також підтвердив коректність даних, однак заявив, що зазначені величини можуть бути змінені.

"Це бачення ситуації за станом на липень. Переговори почнуться не раніше жовтня, і до того часу позиція може змінитися, особливо якщо ціни на нафту знизяться", - сказав він.

Представник "Газпрому" переговори не коментує, але зазначає: "Обсяг закупівель до 35 млрд. куб м газу не узгоджено з "Газпромом".

Є новий привід для конфлікту перед новорічними святами, впевнений директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін: головний принцип у договорі "Газпрому" і "Нафтогазу" (підписаний після двотижневого конфлікту в січні) - "бери або плати".

Тому в 2010 році "Нафтогаз" може зіткнутися з переплатою за невибране паливо. Сторони могли б домовитися, але "Газпром" і "Нафтогаз" ведуть себе безкомпромісно, зауважив Корчемкін: "Москва і Київ готові сваритися навіть без приводу, а з приводом - тим більше".

У січні контракт компаній публікувала "Українська правда", а джерела в "Газпромі" підтвердили те, що він є справжнім. Основні умови документа - сплатити потрібно мінімум 80% річного обсягу газу.

Представник Єврокомісії коментувати переговори "Газпрому" і "Нафтогазу" не став. Попереджень про проблеми ЄС не отримував - останні повідомлення були в травні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!