У Яценюка побачили продовження емісійної схеми оплати за газ

Четвер, 9 липня 2009, 13:18

"Рішення уряду про збільшення статутного фонду" Нафтогаз України "на 18,6 млрд. гривень за рахунок реалізації облігацій внутрішньої державної позики є продовженням емісійної схеми оплати за газ із використанням держбанків.

Про це заявив заступник голови правління громадської організації "Фронт змін" Андрій Пишний, повідомляє прес-служба організації.

"Розрахунки за газ як ніколи непрозорі й заплутані. Незважаючи на те, що цього разу використовується схема з резервним фондом і ОВДЗ, сума, на яку заплановано збільшити статутний фонд газового монополіста, - очевидно, чисто випадково - збігається з сумою останнього кредиту, виданого йому Ощадбанком для виплат Газпрому", - сказав Пишний.

Він також припустив, що газові рахунки у липні місяці знову виплачено кредитом Ощадбанку.

Реклама:

"Все це зроблено в рамках так званої програми оздоровлення "Нафтогазу", яку пропонує уряд", - підкреслив Пишний.

На його думку, для вирішення поточних газових зобов'язань підтягуються всі можливі ресурси держави, але саму проблему ніхто не вирішує.

"Питання вже перестало бути політичним. Дійшло до того, що президент і прем'єр-міністр змагаються за щомісячний статус рятівника країни від газової петлі", - підкреслив він.

Пишний нагадав, що у всіх європейських країнах питання оплати за газ є винятково корпоративним.

Оплата здійснюється за рахунок коштів споживачів, діє прозоре ціноутворення, функції не сконцентровано на одній компанії, а розділено між усіма ланками від видобутку до постачання кінцевому споживачеві.

Як повідомлялося, 8 липня уряд ухвалив рішення збільшити статутний фонд "Нафтогазу" на 18,6 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!