Нацбанк у червні продав валюти більш ніж на 600 мільйонів

Вівторок, 7 липня 2009, 16:37

Національний банк України (НБУ) у червні продав валюту на суму понад 600 млн. доларів.

Про це на прес-конференції заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

"У червні ми валюти на 600 млн. (доларів) з лишком продали", - сказав він.

За словами Литвицького, продаж валюти Нацбанком призвів до певного скорочення гривневої маси, що сприяло стримуванню інфляції.

Реклама:

Крім того, за його словами, інтервенції НБУ в останні дні дозволили курсу гривні дещо зміцнитися.

"Зміна, що відбулася в останні два-три тижні в районі 5-6 копійок, не викликає у нас занепокоєння. В цілому з початку року курс зміцнився. Ми не будемо діставати гармату і стріляти по горобцях", - сказав він.

При цьому радник голови НБУ підкреслив, що коливання. які спостерігаються в червні-липні 2009 року, непорівнянні по масштабу з курсовою динамікою кінця 2008 року.

Литвицький також відзначив, що можливість певних коливань на валютному ринку Нацбанк допускає, однак при значній волатильності курсу регулятор буде активніше брати участь торгах, знімаючи пікові навантаження на гривню.

Серед причин ослаблення гривні в останні тижні радник голови НБУ назвав зростання тиску з боку ринкових спекулянтів, високий рівень девальваційних очікувань учасників ринку та ситуацію в політичній сфері.

Крім того, за його словами, на валютному ринку позначається і хід переговорів з Міжнародним валютним фондом, а також адаптація ринку до нових резервних вимог Нацбанку.

Щодо фундаментальних чинників впливу на курс Литвицький повідомив, що у червні було зафіксовано зростання відтоку валюти.

"Можливо, тому, що пройдено "дно" падіння імпорту - нормалізується попит на імпорт", - сказав він.

Крім того, радник голови НБУ відзначив, що в червні був напружений графік погашення зовнішніх зобов'язань на тлі скорочення обсягу залучення кредитів.

За його словами, зміни в платіжному балансі дають певні підстави для курсових коливань, але вони поки не викликають значну стурбованість у Нацбанку.

Як відомо, курс гривні з початку 2009 року зміцнився на 3,9% - з 8,05 гривні за долар до 7,75 гривні за долар.

Між тим в останні тижні курс гривні активно знижувався, що змусило НБУ посилити підтримку національної валюти за рахунок інтервенцій.

Офіційний курс НБУ на 7 липня встановлений на рівні 7,6377 гривень за долар. Курс купівлі/продажу готівкового долара у комбанках складає 7,77/7,85 гривень за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: