У Ющенка теж хочуть до "Набукко"

Понеділок, 6 липня 2009, 11:48

Президент Віктор Ющенко вітає практичні кроки Європейського Союзу, спрямовані на реалізацію міжнародного проекту газопроводу "Набукко".

Про це заявив уповноважений президента з міжнародних питань енергобезпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба глави держави.

"Глава держави переконаний, що після підписання в Анкарі 13 липня 2009 року міждержавної угоди між Австрією, Болгарією, Румунією, Туреччиною та Угорщиною проекту буде дано практичний старт", - сказав Соколовський.

Він нагадав, що "Набукко" є важливою складовою європейської політики підвищення рівня національної та міжнародної енергобезпеки шляхом диверсифікації джерел і маршрутів постачання природного газу на Євро-Азійському просторі.

Реклама:

В умовах зростання обсягів споживання газу "Набукко" сприятиме прозорості і стабільності доступу європейців, в тому числі й українців, до газових ресурсів, зазначив уповноважений президента.

"Президент України заявляє про зацікавленість нашої держави брати участь у реалізації проекту "Набукко" на всіх етапах - від проектування до експлуатації. Реалізація цього проекту, і зокрема участь у ньому України сприятиме економічному і політичному розвитку країн каспійсько-чорноморського регіону, зміцненню їх співробітництва з ЄС, а відтак - процвітанню народів країн регіону", - сказав Соколовський.

Президент закликає уряд створити належні умови для участі в тендерах на проектування, будівництво та експлуатацію "Набукко" НАК "Нафтогаз України", галузевих науково-конструкторських установ, інститутів, господарюючих суб'єктів тощо.

"Глава держави наголошує: українські національні інтереси в контексті створення та експлуатації газопроводу "Набукко" мають бути враховані", - сказав Соколовський.

Як повідомлялося, 13 липня уряди Австрії, Угорщини, Румунії, Болгарії та Туреччини підпишуть в Анкарі угоду про будівництво газопроводу "Набукко", покликаного зменшити залежність Європи як від російського газу, так і від українського транзиту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!