Депутати хочуть відправити Стельмаха на пенсію?

Вівторок, 21 липня 2009, 19:42

У Верховній раді зареєстровано законопроект, згідно з яким пропонується звільняти голову Нацбанку при досягненні ним 65-річного віку.

Авторами документу є депутат від НУ-НС Юрій Кармазин та депутати від БЮТ Юрій Прокопчук й Олександр Тешенко, повідомляє сайт парламенту.

Документ передбачає, що керівник Нацбанку звільняється після завершення строку повноважень, після набуття чинності обвинувального вироку проти нього, у зв'язку із заявою про відставку за політичними причинами, схваленою президентом, у випадку смерті, припинення українського громадянства або від'їзду на постійне місце проживання за кордон та за поданням президента.

Згідно з законопроектом, голова НБУ також звільняється у зв'язку з тим, що за підсумками року Нацбанк не забезпечив стабільність грошової одиниці України.

Реклама:

Крім того, законопроектом, зокрема, передбачається, що головою Нацбанку не може бути особа, яка має представницький мандат, обіймає політичну посаду, посаду керівника центрального або місцевого органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування.

Згідно з документом, цю посаду також не може обіймати людина, яка є керівником політичної партії чи членом керівних органів політичної партії, є керівником або входить до складу керівного органу юридичної особи (за винятком Нацбанку) або є її почесним керівником, є суб'єктом підприємницької діяльності, була засуджена.

Законопроект також передбачає заборону одній особі обіймати посаду керівника НБУ більше двох разів.

Згідно з документом, на цю посаду може бути призначений громадянин України, який на день призначення досяг тридцяти п'яти років, має вищу банківську освіту та науковий ступінь не нижче доктора наук, наукова робота якого пов'язана з банківською справою, і при цьому має не менше 10 років досвіду роботи, яка пов'язана з банківською тематикою.

Як відомо, чинному голові Нацбанку Володимиру Стельмаху у січні виповнилося 70 років.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: