Кількість дефолтів в Україні збільшиться у другому півріччі

Четвер, 16 липня 2009, 13:32

Пассивность Національного банку (НБУ) може стати причиною виникнення проблем з ліквідністю в банків у другому півріччі 2009 року.

Так вважають експерти рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"У разі відсутності активних дій НБУ щодо підвищення ліквідності банківської системи, надання грошових ресурсів за оптимальними ставками для кредитування економіки, ми очікуємо збереження поточних тенденцій. А саме: відсутність кредитної активності, подальше погіршення якості активів, проблеми з ліквідністю через зниження якості ресурсної бази, обмежені можливості з рефінансування зовнішніх запозичень", - повідомляється в повідомленні агентства.

За оцінкою, для стабілізації економічного стану України уряду необхідно забезпечити підтримку виробничих галузей шляхом підвищення ліквідності банківських установ, а також стримувати інфляційні процеси.

У свою чергу, експерти агентства відзначають доцільність продовження НБУ дій, спрямованих на стримування девальвації гривні.

У повідомленні зазначається, що в другому півріччі 2009 року очікується збільшення прихованого безробіття і зростання заборгованості з виплати заробітної плати.

При цьому наповнення держбюджету в порівнянні з першим кварталом 2009 року буде перебувати на більш низькому рівні, оскільки кризові явища вже повною мірою відіб'ються на динаміці надходжень доходів.

У той же час, згідно з повідомленням, в липні-грудні можливе подальше скорочення негативного сальдо платіжного балансу товарів і послуг та збереження негативного сальдо фінансового рахунку через відсутність значного припливу іноземних інвестицій на тлі необхідності здійснення розрахунків за зовнішніми зобов'язаннями.

Кількість дефолтів в реальному секторі економіки України зросте в липні-грудні-2009, вважають в "Кредит-Рейтинг".

"Наші очікування ... збільшення кількості дефолтів, а також технічних дефолтів в реальному секторі економіки в силу існуючого боргового навантаження ряду підприємств (висока питома вага короткострокових зобов'язань у сукупних зобов'язаннях) в умовах ускладнення доступу до позикових ресурсів та обмеженої можливісті рефінансування", - повідомляє агентство.

У повідомленні також зазначається, що кількість технічних дефолтів за облігаційними випусками протягом п'яти місяців поточного року зросла до 31 з 25 - за друге півріччя 2008 року.

За даними агентства, погіршення загальної ліквідності компаній у січні-травні призвело до пониження агентством "Кредит-Рейтинг" 79 кредитних рейтингів і зміни прогнозів на "негативний" кредитних рейтингів 67 компаній та їхніх боргових інструментів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!