НБУ: для реального сектору найгірше позаду

Четвер, 16 липня 2009, 08:36

Реальний сектор економіки України пройшов найбільш складний період, але остаточне подолання кризових явищ потребуватиме значного часу і зусиль.

Про це заявив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У реальному секторі економіки найгірше позаду. Друга хвиля кризи буде спрямована на фінансовий сектор. Для протидії цій хвилі і, щоб уникнути перенесення її впливу на реальний сектор необхідна реалізація ряду конкретних заходів", - сказав він.

"Потрібно продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом, скоротити видатки бюджету і продовжити рекапіталізацію банків", - зазначив Литвицький.

Реклама:

На його думку, у поточних умовах українська економіка потребує стимулюючих заходів: підтримка виробництва може бути забезпечена за рахунок інтенсивної рекапіталізації банків і розширення рефінансування.

У той же час, за його словами, необхідно посилити протидію інфляції, яка на поточному етапі інспірується монополістами та регіональними житлово-комунальними підприємствами: зростання цін не пов'язане з грошовою активністю Нацбанку.

"Досягнення цих цілей важливо в рівній мірі. Потрібно підтримати економіку, але забезпечити цінову стабільність", - підкреслив Литвицький.

Аналізуючи ситуацію в економіці, керівник групи радників голови НБУзазначив, що за підсумками першого півріччя спад почав скорочуватися в промисловості та будівництві, тоді як у сільському господарстві спостерігається невелике зростання: ці галузі формують 34% ВВП.

Разом з тим, динаміка торгівлі та транспорту, від яких залежить близько 31% ВВП, за цей період продовжувала погіршуватися.

"Будівництво, промисловість та сільське господарство вийшли з січневого піке. Можна сказати, що економіка на третину подолала вищу фазу кризи", - сказав він.

Радник голови НБУ нагадав, що падіння промвиробництва в Україні у січні 2009 року по відношенню до аналогічного періоду минулого року склало 34,1%, а за підсумками першого півріччя - уповільнилося до 31,1%.

Радник голови НБУ також висловив думку, що у третьому кварталі економічна динаміка може покращитися.

Втім, відновлення економіки є перспективою четвертого кварталу: до цього періоду проясниться ситуація на зовнішніх ринках і зросте вплив на економічні показники бази порівняння.

"Металурги у липні почали піднімати голови. Думаю, в третьому кварталі спад значно сповільниться: позитивні зміни позначаться і на галузях аутсайдерах - торгівлі та транспорті", - сказав Литвицький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!