Тарута повернувся до Бразилії

П'ятниця, 10 липня 2009, 11:42

"Індустріальний союз Донбасу" ("ІСД"), підконтрольний Сергію Таруті, відновив постачання залізорудної сировини з Бразилії: Дніпровський меткомбінат (ДМК) ім. Дзержинського, який входить до цієї корпорації, уклав контракти на закупівлю в липні 40 тис. тонн бразильської руди.

Про це пише газета "Дело".

Видання нагадує, що підприємство вже співпрацювало протягом двох років з однією з провідних світових гірничодобувних компаній - бразильської Vale.

За даними експерта інвесткомпанії Astrum Investments Management Андрія Поповича, в 2008 році на комбінати "Індустріального союзу Донбасу" було поставлено 870 тис. тонн бразильської руди, а в 2007 році - 480 тис. тонн.

Реклама:

В кінці 2008 року вітчизняним підприємствам стало невигідно імпортувати бразильські сировину з-за високої ціни, яка залишалася на рівні квітня 2008 року, у той час як вітчизняні виробники залізної руди (в першу чергу - "Метінвест Холдинг") погодилися на 30-відсоткове зниження ще в листопаді 2008 року.

Відновлення закупівель руди в Бразилії експерти пов'язують зі стабілізацією обсягів виробництва сталі українськими заводами, а також з тим, що бразильські виробники в ході переговорів з промисловцями зі Східної Азії значно знизили свої розцінки.

Так, ціни на сировину впали в порівнянні з минулорічними на 33%.

Тим не менше вартість бразильського концентрату коливається в районі 60 доларів за тонну, а вироблений в Україні концентрат реалізується за ціною 41-45 доларів за тонну.

Щоправда, і якість південноамериканського сировини набагато вища, що, на думку аналітика інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Олександра Мартиненка, дозволяє підприємствам заощаджувати кокс і газ.

Згідно з висновками експертів, "ІСД" закуповує сировину в Бразилії в першу чергу з метою диверсифікації джерел постачання руди.

Адже підприємства корпорації (як і більшість інших українських металургійних підприємств) значно залежні від поставок руди "Метінвестом".

І зараз, розширюючи свою сировинну базу за рахунок імпорту, "ІСД" намагається виторгувати у холдингу більш вигідні умови.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: