Нацбанк поставив умови філіям іноземних банків

П'ятниця, 5 червня 2009, 18:08

Національний банк України (НБУ) вніс зміни в ряд своїх нормативних актів, визначивши принципи контролю за діяльністю філій іноземних банків в Україні.

Відповідне рішення закріплене постановою НБУ, текст якого розміщений на веб-сайті Верховної ради і яка набирає чинності з 12 червня 2009 року.

Згідно з документом, філія іноземного банку в Україні повинна виконувати нормативи щодо адекватності регулятивного капіталу, співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів, ліквідності, кредитного ризику та інвестування.

Розрахунок економічних нормативів та дотримання їх значення здійснюється з урахуванням порядку, встановленого для українських банків.

Реклама:

При цьому в постанові зазначається, що під час розрахунку економічних нормативів розмір приписного капіталу прирівнюється до розміру статутного капіталу банків України.

"Філії інбанків, які порушують норматив адекватності регулятивного капіталу (Н2) або норматив (коефіцієнт) співвідношення регулятивного капіталу до сумарних активів (Н3), надають Нацбанку програму капіталізації в порядку, встановленому для банків України", - відзначається в документі.

Також, згідно з документом, Нацбанк зможе ініціювати процедуру ліквідації філії в разі банкрутства іноземного банку або відкликання у нього банківської ліцензії.

Крім того, НБУ має право ініціювати процедуру ліквідації філії іноземного банку, серед іншого, в разі надання недостовірної інформації для акредитації; порушення банківського законодавства, нормативно-правових актів Нацбанку або здійснення операцій з високим рівнем ризику, що створює загрозу інтересам кредиторів і вкладників.

Як відомо, відкриття філій іноземних банків в Україні було дозволене в рамках підготовки до вступу України до Всесвітньої торговельної організації.

Наразі в Україні не працюють філії іноземних банків, але діють 17 банків з 100-відсотковим іноземним капіталом і 52 банки з участю іноземного капітала.

Частка іноземного капіталу в сукупному статутному капіталі банківської системи країни до 1 травня становила 37,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!