Купівля підприємствами газу в обхід "Нафтогазу" порушує січневі контракти?

Четвер, 4 червня 2009, 18:12

Постанова Кабінету міністрів про дозвіл шести хімічним підприємствам купувати газ у нерезидентів йде врозріз з підписаними у січні 2009 року довгостроковими газовими контрактами.

Про це заявив уповноважений президента України з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, відповідно до підписаних контрактів, НАК "Нафтогаз України" визначене як єдиний імпортер природного газу до країни.

Соколовський також відзначив, що таке рішення уряду може призвести до відновлення тіньових схем імпорту газу.

Реклама:

Як повідомлялося, Кабінет міністрів на засіданні 3 червня визначив перелік з шести хімічних підприємств - виробників азотних добрив, яким дозволено купувати газ у нерезидентів в обхід НАК "Нафтогаз України".

Основними споживачами природного газу в хімічній галузі України є ЗАТ "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот" (Луганська обл.), Одеський припортовий завод, ВАТ "Концерн "Стирол" (Горлівка Донецької обл.), ВАТ "Дніпроазот" (Дніпродзержинськ Дніпропетровської обл.), ВАТ "Рівнеазот" та ВАТ "Азот" (Черкаси).

Хімічний комплекс України в середньому споживає щорічно близько 8,3 млрд. кубометрів природного газу, при цьому на зазначені підприємства щорічно припадає близько 7,74 млрд. кубометрів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: