У Ющенка не виключають пред'явлення "Газпромом" санкцій за недобір газу

Четвер, 4 червня 2009, 17:42

Уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський допускає пред'явлення санкцій російським "Газпромом" Національній акціонерній компанії (НАК) "Нафтогаз України" за недобір газу 2009 року.

Про це він сказав на прес-конференції у четвер, повідомляє агентство "Українські новини".

Соколовський вважає, що російська сторона може пред'явити такі санкції наприкінці 2009 року.

"Судячи з тих заяв російської сторони, які звучать в останні місяці, вони не зупиняться перед тим, що нарахують нам санкції за недобір газу наприкінці року", - сказав він.

Реклама:

Уповноважений президента вважає, що Росія вже готує Україну і Європейський союз до того, що вона може застосувати цей інструмент.

Він нагадав, що досі не внесено зміни до газових контрактів щодо скасування будь-яких санкцій за недобір газу, незважаючи на те, що українська сторона вже давно веде переговори з цього приводу.

Соколовський вважає, що загострення газового конфлікту з Росією може дуже сильно ускладнити реалізацію Брюссельських домовленостей щодо модернізації газотранспортної системи України.

Також він заявив, що Україна готова на саміті Європейського союзу надати всю інформацію про хід газових відносин з Росією.

Як повідомлялося, раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про домовленості України і Росії про те, що 2009 року Росія не застосовуватиме санкції стосовно України за імпорт газу в меншій кількості, ніж передбачено контрактами з поставок газу.

2009 року "Нафтогаз" планує імпортувати близько 33 млрд. кубометрів газу, контрактом же передбачено імпорт 40 млрд. кубометрів газу з можливістю зниження цього обсягу на 20% - до 32 млрд. кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!