Зниження ВВП у першому кварталі оцінене у 21,1%

Середа, 3 червня 2009, 19:32

Рахункова палата оцінює зниження ВВП у січні-березні в 21,1%.

Про це сказано в повідомленні Рахункової палати, яке цитує агентство "Українські новини".

"За відсутності офіційних статистичних даних щодо валового внутрішнього продукту Рахункова палата здійснила власні експертні розрахунки, які засвідчили зниження реального ВВП на 21,1%", - сказано в повідомленні.

Така динаміка ВВП, на думку експертів палати, унеможливлює досягнення економічного росту, передбаченого в держбюджеті на 2009 рік (0,4%).

Реклама:

За даними Рахункової палати, доходи держбюджету за перший квартал становили 51,3 млрд. гривень або 20,9% від планового річного обсягу, витрати - 51 млрд. гривень або 18,6% від річного плану.

До стабілізаційного фонду із запланованих 3,2 млрд. гривень надійшло лише 0,1 млрд. гривень або 3,7%.

Видатки зі стабілізаційного фонду здійснені в обсязі 0,2 млрд. гривень або 5,4% із запланованих 3,7 млрд. гривень.

Аудитори Рахункової палати підкреслюють, що кошти стабфонду використовувалися урядом, переважно як додатковий бюджетний ресурс для проведення загальних витрат.

За висновками колегії Рахункової палати, для подолання негативних тенденцій в економіці необхідним є прийняття ефективних антикризових заходів, приведення показників держбюджету у відповідність із економічними реаліями, удосконалення податкової політики, а також недопущення неконтрольованого росту держборгу й витрат держбюджету.

Як повідомлялося, ВВП за 2008 рік виріс на 2,1%; з початку 2009 року влада не оголошує даних про динаміку цього показника.

За оцінками НБУ, у першому кварталі 2009 року ВВП знизився на 20-22%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!