Дипломат розповів, чому Росія сумнівається у платоспроможності України

Середа, 3 червня 2009, 08:38

Озвучивані Росією сумніви у здатності України розплатитися за газ - це чергова інформаційна кампанія, спрямована на дискредитацію України.

Таку думку висловив голова Представництва України в Євросоюзі Андрій Веселовський в інтерв'ю радіо "Свобода".

"Це робиться для того, щоб залякати самих українців, щоб громадяни України, на яких відкритим потоком йде пропаганда з Москви, сумнівалися, що у них нормальний уряд або Верховна рада. Для того, щоб посіяти сумніви, що у них в країні є порядок, що вони завтра не будуть голі-босі", - сказав він.

"Тобто недовіра до існуючих структур і є метою цієї пропагандистської кампанії", - відзначив дипломат.

Реклама:

З іншого боку, зазначив Веселовський, вона також спрямована і на Євросоюз, щоб він також мав сумніви, що Україна - це надійний партнер.

"Щоб він не продовжував реалізації брюссельської декларації про модернізацію ГТС, щоб він не підписував з Україною угоди про асоціацію і так далі. Адже якщо між Україною та ЄС немає міцних зв'язків, то під питанням буде і її євроінтеграція, і допомогу з боку Євросоюзу, коли буде потреба", - пояснив він.

"Перш за все, треба мати адекватні відповіді на цю пропаганду. "Нафтогаз України" як компанія, яка опікується всім спектром цих проблем, повинен мати чіткий, сильний, виразний голос. І цим голосом треба говорити щодня. Так, як розповідають про себе компанії British Petroleum або Exxon, або так само, як "Газпром". Треба чітко і ясно розповідати, а не відгавкуватись", - підкреслив він.

По-друге, вважає Веселовський, українська сторона має регулярно та ініціативно повідомляти про кроки, які має намір робити.

І не тільки на іноземних радіо чи телевізійних станціях, а й говорити про це у Верховній раді.

"Слід давати інтерв'ю нашим ЗМІ. Увімкніть наші телевізори: ви там не побачите "Нафтогазу" або Мінпаливенерго - їх там практично немає, а це дуже великий резерв", - сказав Веселовський.

"Насамкінець, треба ще й приїжджати до Брюсселю і працювати з Єврокомісією. Наше представництво тут є для того, щоб цьому сприяти. Тим не менш, ми можемо сприяти, але не замінювати. Тому тут повинні чути голос фахівців. Власне, це останнім часом значно покращилося: тут частіше бувають представники "Нафтогазу", - заявив дипломат.

Як відомо, раніше президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що у Росії є сумніви щодо можливостей України розплачуватися за поставлений газ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!