Думка експерта: заборона кредитування у валюті є доречною

Вівторок, 23 червня 2009, 18:55

Верховна рада ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи", згідно з яким, зокрема, встановлюється заборона валютного кредитування для фізичних осіб на невиробничі цілі.

Аналітики в цілому позитивно сприйняли цю новину. 

"Заборона кредитування фізосіб у валюті досить доречна, з огляду на загрозу девальвації гривні, яка, все ще важить над вітчизняною економікою. Майбутнє курсу гривні зараз залежить не тільки від дій влади, але ще й від зовнішніх факторів", - вважає керівник аналітичного департаменту інвестиційної групи "АРТ-КАПІТАЛ" Дмитро Монаков.

Головним таким фактором є МВФ, який може відмовити у своєчасному транш стабілізаційного кредиту, зажадавши від України практично неможливого - жорсткого виконання початкових умов, зазначає він.

"Другий фактор зовнішньої загрозою для гривні - є розрахунки з Росією щодо газу. У першому кварталі Україна імпортувала вдвічі менше газу, ніж це було обумовлено двостороннім договором з "Газпромом", тому не зрозуміло, яка буде подальша цінова політика Росії щодо газу. Оскільки інші статті імпорту через знецінення гривні різко скоротилися - частка розрахунків по газу зросла з 10% до 25% в загальному імпорті, і тепер є визначальною для торгового балансу, а отже, і курсу національної валюти" - наголосив він.

За його словами, у разі негативного впливу одного з названих зовнішніх факторів, курс гривні може знову обвалитися і вдарити по валютній платоспроможності позичальників, тому українська влада намагається знизити ризики для національної банківської системи доступними для неї способами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!