Банкіри допускають девальвацію до 9-9,5 гривень за долар

П'ятниця, 19 червня 2009, 14:40

Банкіри допускають девальвацію гривні на 1,35-1,85 гривень за долар до 9-9,5 гривень за долар восени.

"Такий варіант (девальвація курсу гривні на безготівковому ринку до рівня 9 гривень за долар) не виключається. Низка факторів, які можуть не допустити цього явища, можуть його й спровокувати", - сказав перший заступник голови правління банку В'ячеслав Юткін, якого цитує агентство "Українські новини".

За його словами, першим фактором, який буде впливати на валютний ринок, це те, наскільки успішною буде реструктуризація корпоративної заборгованості перед зовнішніми кредиторами, яка, за найскромнішими підрахунками, становить близько 12 млрд. доларів.

"Якщо вдасться розстрочити й реструктуризувати заборгованість, то, безумовно, небезпека девальвації гривні буде подолана", - додав банкір.

Реклама:

Дуже важливим фактором, що впливатиме на валютний ринок, також є пожвавлення економіки.

Начальник управління казначейства Індустріалбанку Олександр Фомін також вважає, що осінь може виявитися досить тяжким періодом для гривні.

За його словами, незважаючи на те, що зниження курсу гривні зробило певний позитивний вплив на баланс експортно-імпортних операцій країни з початку поточного року, а деякі дії НБУ об'єктивно сприяли підвищенню пропозиції на валютному ринку й обмеженню попиту на валюту, залишаються досить складні для вирішення питання, пов'язані з поверненнями корпоративних боргів цього року, а також оплати критичного імпорту.

Фомін також додав, що оскільки пропозиції про реструктуризацію більшої частини корпоративних боргів можуть викликати негативну реакцію західних кредиторів України, а також, беручи до уваги необхідність оплати енергоносіїв у період підготовки до осінньо-зимового періоду на досить велику суму у валютному вираженні, можна припустити, що зростання попиту на валюту в умовах збереження низького рівня активності операцій в основних експортно орієнтованих галузях призведе до зниження курсу національної валюти.

Експерт фінансового ринку Ерік Найман зазначає, що зараз є ймовірність того, що гривня девальвує восени.

"Поки є підстави (що гривня восени девальвує щодо долара), тому що видно, що бюджет накопичує проблеми, й не видно джерела без емісійного покриття дефіциту бюджету. Прогноз МВФ (8,68 гривень за долар у 2009 році) не є останньою інстанцією, тому потрібно говорити про більш реальні величини. Я думаю, що ми досягнемо того піку, що був на початку кризи, це рівень 9,5-10 гривень за долар", - сказав він.

Також багато що буде залежати від інфляції.

Експерт думає, що сьогодні адекватним є рівень 6,5 гривень за долар, але він не об'єктивний з погляду економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!