"Газпром" переключився з України на Білорусь

Середа, 17 червня 2009, 18:05

ВАТ "Газпром" вимагає від ВАТ "Белтрансгаз" погасити заборгованість в сумі більш як 230 млн. доларів за поставлений у січні-квітні природний газ.

Про це заявив радник з економічних питань посольства Росії в Білорусі Андрій Кузнєцов, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Газпром" направив "Белтрансгазові" листа з вимогою погасити заборгованість за поставки газу в січні-квітні. Сума заборгованості, без урахування пені та штрафів за невиборку газу у передбаченому обсязі, становить трохи більше 230 млн. доларів", - сказав Кузнецов.

Він пояснив, що ця сума являє собою різницю в контрактній ціною поставок за січень-квітень і фактично проведеної оплатою з білоруської сторони.

Реклама:

За словами радника, "в листі "Газпром" звертає увагу "Белтрансгазу" на необхідність своєчасної, тобто до 23 червня, і в повному обсязі оплати за поставки у травні поточного року".

"Наразі мова йде про основну заборгованість білоруської сторони", - сказав Кузнецов, коментуючи згадані в листі пені і штрафи за неповну вибірку газу.

Як повідомлялося, у понеділок Андрій Кузнєцов заявив, що російська сторона може пред'явити Мінську регресивний позов у зв'язку з розрахунками за газ в I кварталі.

Згідно з усною домовленістю керівників двох країн, Білорусь в I кварталі 2009 року оплачувала газ з розрахунку середньорічної ціни - близько 150 доларів за 1 тис. кубометрів при контрактній ціні 210 доларів на цей період.

Як відомо, домовленості між "Нафтогазом України" і "Газпромом" і прем'єрами двох країн про відмову Москви від виставляння штрафних санкцій до "Нафтогазу" за недобір газу, за наявною інформацією, також є усними.

За оцінками президента Віктора Ющенка, сума штрафних санкцій за перше півріччя може становити близько 40 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: