Ціни на нафту знову стануть височезними?

П'ятниця, 12 червня 2009, 08:44

Ціни на нафту знову зростають.

Наприкінці минулого року один барель нафти коштував лише 33 долари,  зараз вже - 71 долар, передає "Радіо "Свобода".

На київських заправках літр 95-го бензину коштує 6 гривень 20 копійок. Аналітики кажуть, що ціну підганяє оптимізм, оскільки багато хто сподівається, що найгірше вже позаду.

"Зростає оптимізм, що незабаром дійдемо до самого дна цієї економічної кризи, може й цього літа. І ринки чекають, що як тільки світова економіка почне знову рости, сподіваємося це буде десь восени або взимку, попит на нафту та енергетику також почне підніматися", - зазначає нафтовий експерт норвезького банку "Нордеа" Тіна Сальтведт.

Уряди вкладають мільярди в економіки своїх країн аби їх перестартувати. Крім того країни-експортери нафти (так званий ОПЕК), намагаючись пригальмувати падіння цін, ще минулого року скоротили видобування нафти на 4,2 мільярда барелей на день. Отже, нафти на ринку стало менше.

Ціна нафти встановляється в доларах. Однак, коли падає долар, ціна нафти зростає, аби не було втрат на валютному коливанні.

Дехто прогнозує, що ціни на нафту таки виростуть, але не сьогодні, а дещо пізніше.

Реклама:

Інші вважають, що ціна на нафту зростає надто рано і досить швидко. Економіст і аналітик лондонського банку BNP Paribas Гаррі Чілінґірян припускає, що наступними місяцями ціна знову знизиться десь до 50 доларів за барель, але підскочить до 65-70 доларів наприкінці року, коли американська економіка почне знову зростати.

"2007 року, коли барель нафти досягнув 60 доларів, світова економіка реально зростала - на 5 відсотків щорічно. Зараз ми передбачаємо падіння світової економіки на півтори-два відсотки. Враховуючи ці два моменти, зрозуміло, що нинішні ціни не втримаються", - вважає Чілінґірян.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!