У "Газпромі" кажуть, що судяться з "Нафтогазом" задля перестраховки

Середа, 10 червня 2009, 16:58

Завдання арбітражного розгляду ВАТ "Газпром" і Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" в Стокгольмі в полягає не в покаранні компанії, а в тому, щоб застрахувати себе від ризиків можливих російсько-українських газових криз.

Про це заявив голова "Газпрому" Олексій Міллер, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Наше завдання, в першу чергу, полягає в тому, щоб убезпечити себе від майбутніх криз, піти від тих ризиків, які є на сьогоднішній день. Завдання не в тому, щоб когось покарати", - сказав він.

У той же час Міллер нагадав, що прямі втрати "Газпрому" від січневої транзитної кризи склали понад 2 млрд. доларів.

Реклама:

Як повідомлялося, 16 січня ВАТ "Газпром" звернулося з проханням про арбітраж до Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма. Вид спору - транзит російського природного газу через територію України.

У заявленій вимозі "Газпром" вказував на те, що між "Нафтогазом України" і "Газпромом" існує довгостроковий контракт про обсяги й умови транзиту російського природного газу через територію України на період з 2003 по 2013 рік і відповідні доповнення до нього.

Згідно з цим документом, на думку "Газпрому", відповідач - НАК "Нафтогаз України" - не тільки "не дотримувався юридичних зобов'язань щодо транзиту природного газу через територію України в Європу", але ще і вилучав транзитний газ.

У Стокгольмському арбітражі "Газпром" просив, зокрема, зобов'язати відповідача відновити і продовжувати виконання своїх зобов'язань з надання послуг транзиту позивачеві у відповідність до умов довгострокового контракту.

Також "Газпром" просив визнати вилучення відібраного газу порушенням довгострокового контракту, зобов'язати відповідача повернути позивачеві відібраний газ (або його еквівалент) і стягнути понесені позивачем збитки.

Крім того, "Газпром" направив до стокгольмського арбітражу додатковий лист з уточненням позовних вимог. Останній пункт у ньому виражається цифрою в 100 тис. євро.

У свою чергу, 6 березня "Нафтогаз" попросив суд відхилити прохання "Газпрому" у зв'язку з тим, що, згідно з арбітражним застереження, на які посилається російська сторона, на досудове вирішення суперечки між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" відведено 45 днів з моменту виникнення спору, тільки після закінчення яких у випадку, якщо згода не досягнута, можливе звернення до арбітражу.

При цьому "Нафтогаз" наголошує, що заявлені "Газпромом" вимоги "є необгрунтованими і категорично відхиляються "Нафтогазом" за процесуальними і формальними підставами".

У документі також наголошується, що "Нафтогаз" зберігає за собою право подати зустрічний позов проти "Газпрому" у разі, якщо арбітражне виробництво буде продовжено.

Керівництво НАК "Нафтогаз України", а також юристи компанії поки категорично відмовляються коментувати стокгольмський процес.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!