Рахункова палата звинувачує уряд у небажанні співпрацювати

Середа, 10 червня 2009, 16:37

На сьогодні в Україні існує низка головних проблем бюджетного процесу.

Насамперед йдеться про відсутність реакції уряду на будь-які зауваження Рахункової палати щодо порушень бюджетного законодавства.

Про це на зустрічі з президентом Віктором Ющенком заявив голова Рахункової палати Валентин Симоненко, повідомляє прес-служба президента.

За словами Симоненка, з початку року він направив до Кабінету міністрів 39 звернень щодо виявлених аудиторами Рахункової палати порушень у конкретних міністерствах та відомствах і в цілому щодо виконання Бюджету-2009, однак жодної відповіді не отримав.

Реклама:

Керівник Рахункової палати відзначив: уряд все більше йде шляхом засекречування інформації.

"Значна частина інформації, яка повинна бути публічною, подається Рахунковій палаті як секретна або "для службового користування". А це унеможливлює подальше використання цієї інформації в публічній сфері - у виступах, на конференціях тощо", - сказав він, наголосивши: така тенденція максимального втаємничення даних посилюється. 

Також Симоненко зазначив, що, на відміну від європейської практики, коли основна увага урядів приділяється висновкам зовнішніх аудиторів, у Кабінеті міністрів на зауваження Рахункової палати реакції немає.

Натомість, додав він, гіпертрофовані повноваження надані КРУ, яке практично перетворилося на внутрішній каральний орган уряду і особисто його керівника.

"Висновки КРУ, не підтверджені реальними фактами, стають підставою для розправи над "неугодними", як це мало місце у випадку з міністром оборони", - сказав керівник Рахункової палати.   

Говорячи про Стабілізаційний фонд, Симоненко констатував: він сьогодні використовується невідповідно до антикризового законодавства та закону про Бюджет-2009, а на власний розсуд прем'єр-міністра.

Голова Рахункової палати звернувся до президента з проханням максимально сприяти оприлюдненню висновків цього відомства, а також підтримати його законну вимогу щодо виступу у ВР за підсумками бюджетного процесу.

Також Симоненко запросив главу держави наступного тижня відвідати колегію Рахункової палати, оскільки у цей час в Києві відбудеться засідання Ради директорів EUROSAI.

Як відомо, Рахункова палата України у 2008 році була прийнята до Ради керуючих цієї організації Вищих органів фінансового контролю європейських країн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: