Порт "Южний" одержить 910 мільйонів доларів інвестицій

Понеділок, 1 червня 2009, 15:11

Порт "Южний" планує до 2015 року вкласти в розвиток 910 млн. доларів капітальних інвестицій.

Про це під час презентації програми розвитку порту до 2015 року заявив його начальник Юрій Крук, повідомляє агентство "УНІАН".

Крук зазначив, що програму планується реалізувати за рахунок власних коштів підприємства, банківських кредитів, вітчизняних та іноземних інвестицій.

При цьому 310 млн. доларів складуть власні інвестиції порту, 600 млн. доларів - кошти інвесторів і операторів портової діяльності.

Реклама:

Зокрема, передбачається будівництво причальних споруд в акваторії порту, кількість яких до 2015 року досягне 32.

Передбачено також будівництво перевантажувального комплексу генеральних вантажів відкритого зберігання потужністю зберігання 1,2 млн. тонн на рік (причал №9); будівництво аналогічного комплексу на причалі №10 пропускною здатністю 1,2 млн. тонн на рік; реконструкція комплексу з перевантаження будівельних вантажів потужністю до 1 млн. тонн на рік (причал №38); будівництво спеціалізованого експортно-імпортного перевантажувального комплексу навалювальних вантажів (вугілля, руда) пропускною здатністю 4,4 млн. тонн на рік (причали № 7і №9).

Крім того, програма передбачає розвиток територій, що прилягають до акваторії порту з будівництвом нових причалів, зокрема, будівництво причалів №11, №11-а, де буде розміщений спеціалізований вугільний комплекс; будівництво причалів №18, 19, 20, де розташується комплекс навалювальних вантажів відкритого зберігання ; причалів №21, 22, 23 зі спеціалізованим перевантажувальних комплексів для контейнерів, причалу №34 зі спеціалізованим перевантажувальних комплексів зернових вантажів.

За словами Крука, два останні проекти будуть реалізовані вже в цьому році: інвестором комплексу для контейнерів потужністю 1,5 млн. TEU (умовних контейнерів) на рік виступає ТОВ "Трансівестсервіс", а комплексу зернових вантажів потужністю 2 млн. тонн на рік - ТОВ "Боріваж".

Начальник морпорту відзначив, що реалізація зазначених робіт з розвитку порту дозволить до 2015 року підвищити його пропускну спроможність до 81,36 млн. тонн порівняно з 35,4 млн. тонн, оброблених в минулому році.

МТП "Южний" - займає друге місце по вантажообігу серед портів України. Спеціалізується на перевантаження хімічних наливних, навалювальних і генеральних вантажів.

Виробнича площа порту розділена на два вантажно-розвантажувальні райони, які розташовані по берегах малого Аджалікского лиману.

За підсумками I кварталу поточного року порт вийшов у лідери транспортної галузі з чистого прибутку і отримав найбільший дохід серед українських портів. Чистий дохід порту в I кварталі 2009 року становить 353 млн. 734 тис. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: