НБУ буде зменшувати капітали проблемних банків

Понеділок, 1 червня 2009, 10:57

У понеділок набирає чинності постанова Нацбанку, що дозволяє тимчасовим адміністраторам зменшувати номінальну вартість акцій банків.

Деномінація дозволить Кабміну мінімізувати витрати на рекапіталізацію банків, так як номінал акцій може бути знижено до 1 коп., пише видання "Комерсант-Україна".

Але з реалізацією такої схеми не погоджуються міноритарні акціонери банків, які можуть подати позови до НБУ, кажуть банкіри.

Суботнє засідання експертно-аналітичної ради з питань участі держави в капіталізації банків, на якому повинні були затвердити рекапіталізацію Укргазбанку, Родовід Банку і банку "Київ", не відбулося через хворобу прем'єр-міністра.

Реклама:

Нова номінальна вартість акцій буде розрахована за наступною формулою: з вартості статутного капіталу вираховується різниця між статутним і регулятивним капіталом, а потім ділиться на нинішню кількість акцій.

Теоретично при негативному регулятивному капіталі, як у Укрпромбанку, номінал акції повинен бути негативним. Але постанова Нацбанку зобов'язує адміністратора оцінити кожну акцію вище 1 коп. При цьому він може консолідувати акції.

На прохання адміністратора НБУ може дозволити банку проводити окремі операції незалежно від застосування до банку заходів впливу.

Виходячи з останніх даних - на 1 квітня, - деномінацію повинен провести і банк "Київ" (приблизно на 7%). У кого ще з п'ятірки банків, які повинні рекапітулізувати, регулятивний капітал виявиться меншим від статутного, поки невідомо - дані останньої діагностики не розголошуються.

Адміністратор Родовід Банку Віктор Кравець розповів, що вони отримали такі інструкції, але поки що не було названо термін їх виконання.

"Є деякі протиріччя в тому, що регулятивний капітал - розрахункова величина, а статутний фонд юридично підтверджується бухгалтерськими документами".

Серед усіх 15 банків з тимчасовими адміністраціями негативний регулятивний капітал також у Трансбанку, менший від статутного - у Банку регіонального розвитку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!