НБУ полегшив виведення нерезидентами коштів від продажу цінних паперів

П'ятниця, 8 травня 2009, 14:28

Вимога про 5-денне утримання банками коштів нерезидентів у гривнях, отриманих від продажу цінних паперів, перед їх конвертацією у валюту не буде поширюватися на цінні папери, що знаходяться на першому рівні лістингу на українських фондових біржах.

Відповідні зміни до Положення про порядок і умови торгівлі іноземною валютою вніс Національний банк України (НБУ) своєю постановою № 265 від 30 квітня, яке було зареєстроване в Мін'юсті 6 травня та оприлюднено в п'ятницю, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Внесення цієї поправки до початку травня є однією з попередніх умов отримання Україною другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою stand by.

Нацбанк уточнює, що це послаблення не поширюється на операції, укладені на позабіржовому ринку.

Крім того, НБУ зазначеною постановою вніс поправки до Положення "Про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам", зобов'язавши резидентів-позичальників реєструвати договори про отримання кредиту у валюті в разі переуступки їх українським банком -кредитором нерезиденту.

Як повідомлялося, після погіршення ситуації на валютному ринку і швидкого падіння гривні Нацбанк постановою № 336 від 4 листопада 2008 року ввів вимогу про 5-денне утримання банками до конвертації у валюту гривневої виручки інвесторів від продажу їх первинної інвестиції, а також інших доходів, отриманих від інвестиційної діяльності в Україні.

 Згідно із даними провідної української біржі ПФТС, у її першому рівні лістингу знаходяться 13 цінних паперів: 12 акцій і облігації банку "Хрещатик" (Київ).

До числа цих паперів увійшли акції "Райффайзен Банку Аваль" і "Укрсоцбанку", енергокомпаній "Західенерго", "Центренерго", "Дніпроенерго", "Донбасенерго" і "Київенерго", Луцького автомобільного заводу і виробника авіадвигунів "Мотор-Січ", хімічного "Концерну Стірол" , "Укрнафти" та "Укртелекому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!