"Нафтогаз" може закачати газ до ПСГ за рахунок "Газпрому"

Середа, 6 травня 2009, 15:08

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" разом з російським "Газпромом" розробляють механізм, відповідно до якого НАК буде закачувати газ у підземні сховища в 2009 році за рахунок частини коштів, які будуть отримані від транзиту російського газу в майбутні періоди.

Про це заявив виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський, повідомляє агентство "Українські новини".

Уманський нагадав, що з 2010 року ставка транзиту російського газу через територію України буде визначатися за формулою й відповідно перевищить розмір ставки в 2009 році (1,7 доларів за 1 тис. кубометрів на 100 км відстані).

Таким чином, за його словами, різниця між нинішньою ставкою транзиту й ставками транзиту в майбутні періоди може бути отримана як аванс від "Газпрому" для закачування в 2009 році газу в ПСГ.

Реклама:

"Ось ця частина, яка вища, ніж цього року, ми пропонували, щоб "Нафтогаз" міг одержати як аванс. А відповідно той розмір, що зараз є, залишити як готівкові кошти" - сказав в. о. міністра фінансів.

Він додав, що зараз і "Нафтогаз", і "Газпром" відпрацьовують цей механізм.

Як повідомлялося, Україна й Росія розглядають можливість оплати газу для накачування в підземні сховища України за рахунок попередньої оплати транзиту російського газу по її території.

Україна планує закачати 19,5 млрд. кубометрів газу в підземні сховища до початку опалювального сезону 2009-2010 (приблизно 14 жовтня).

Секретаріат президента вважає, що цей крок є непродуманим, однак не несе критичної шкоди енергетичній безпеці України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: