Українським банкам пролонгують майже половину зовнішніх виплат?

П'ятниця, 29 травня 2009, 18:14

Українські банки зможуть домовитися про перенесення на більш пізні терміни близько 10 млрд. доларів зовнішніх виплат, що припадають на 2009 рік, при їхньому загальному обсязі на цей рік близько 21 млрд. доларів.

Таку оцінку дала старший банкір представництва Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україні Ганна Токарз, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Вона аргументувала такий прогноз очікуваннями, що більшість материнських іноземних банків пролонгує видані ними своїм "дочкам" в Україні кредити.

Токарз також продемонструвала прогноз Міжнародного валютного фонду (МВФ), згідно з яким банки з іноземним капіталом відтермінують 90% всіх зовнішніх виплат, що припадають на поточний рік, тоді як місцеві банки - лише 20%.

Реклама:

На думку експертів з МВФ, рівень пролонгації боргів для корпорацій складе 85%, в тому числі для мультинаціональних - 100%, інших - 70%.

Згідно з оприлюдненими даними, в цілому по країні вдасться перенести на більш пізні терміни 80% всіх виплат, які припадають на поточний рік, а з урахуванням торгових кредитів - 70%, вважають в МВФ.

В порівнянні з попереднім листопадових прогнозом, Фонд погіршив свою оцінку цих двох показників відповідно на 5 і 10 процентних пунктів.

Токарз наголосила, що ЄБРР має намір надати суттєву підтримку банківського сектору України.

За її словами, в 2009 році банк має намір збільшити обсяг нових проектів в Україні в порівнянні з показником за 2008 рік на 15% - більш ніж 1 млрд. доларів, з яких у банківський сектор буде направлено близько половини.

За її словами, банк в цьому році вже схвалив виділення кредитів на 250 млн. доларів для Укрексімбанку та 100 млн. доларів для Укрсоцбанку, а нині розглядає можливість виділення коштів УкрСиббанку, Мегабанку і "ПроКредит банку", а в цілому готовий підтримувати всіх своїх 13 клієнтів у цьому секторі, на яких припадає 35% активів банківської системи країни.

Вона також повідомила, що ЄБРР вже ухвалив рішення про виділення 2, 4 млн. євро технічної допомоги Міністерству фінансів України для реалізації програми рекапіталізації банків і готовий надати її, коли буде потрібно.

За її словами, зустріч у першого віце-прем'єр Григорія Немирі за участю голови Ради НБУ Петра Порошенко, яка відбулася напередодні, показала високий ступінь готовності програми рекапіталізації.

Серед проблем, Токарз виділила неможливість кредитування українських клієнтів у національній валюті та затягування вирішення цього питання українською стороною.

Вона пояснила, що клієнти банку побоюються валютних ризиків.

Також ЄБРР сподівається на скасування постанов Нацбанку №107 та №109 про введення вимоги з формування резервів під валютні кредити в гривні.

Як відомо, Європейський банк реконструкції і розвитку є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. На 1 березня 2009 року він уклав зобов`язань на суму 4,4 млрд. євро через 173 проекти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!