Україна відновлює експорт електроенергії в Польщу

Четвер, 28 травня 2009, 10:15

Поставки української електроенергії на адресу компанії Zomar SA (Польща) буде відновлено 1 червня 2009 року.

Про це повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" заступник директора держпідприємства "Укрінтеренерго" Ірина Тихончук.

"Укрінтеренерго" в червні відновить експорт електроенергії до Польщі. Поставки будуть здійснюватися за ціною, що перевищує оптову ринкову ціну на внутрішньому ринку. Відновлення експорту до Польщі дозволить збільшити завантаження наших електростанцій в умовах зниження попиту на електроенергію з боку українських споживачів, а також збільшити приплив валюти в країну", - сказала співрозмовник агентства.

Тихончук повідомила, що тепер ціни на українську електроенергію будуть переглядатися щомісяця і визначатися за формулою, що враховує прогнозну оптову ринкову ціну.

Аналогічний підхід вже протягом кількох років "Укрінтеренерго" використовує при формуванні цін на електроенергію, що виробляється на "острові Бурштинської ТЕС" і продається на кордоні України з Румунією, Угорщиною та Словаччиною. Тому ціни на електроенергію на експорт перевищують ціни, що встановлюються для внутрішнього ринку.

Раніше ціни на українську електроенергію не були прив'язані до прогнозної оптової ринкової ціни, встановлюваної НКРЕ, і визначалися в ході переговорів "Укрінтеренерго" і Zomar.

Тихончук також повідомила, що Державна податкова адміністрація України (ДПАУ) 27 травня перерахувала "Укрінтеренерго" 207,5 млн. грн. як відшкодування експортного податку на додану вартість (ПДВ), що дозволило держпідприємству погасити майже всю заборгованість за електроенергію, придбану раніше для експорту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: