АМКУ порушив справу проти монопольників на ринку пального

Середа, 27 травня 2009, 15:39

Антимонопольний комітет України (АМКУ) приступив до розгляду справи, порушеної за ознаками вчинення антиконкурентних узгоджених дій операторами загальнодержавного ринку нафтопродуктів.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби АМКУ.

За попередніми даними АМКУ, синхронне крупнооптове зростання цін на бензини "у ряді регіонів" країни розпочалося в першій половині травня.

"У період з початку місяця до 19 травня 2009 рік зростання цін на бензин марки А-92 склало 10%, А-95 - 8%, тоді як на дизельне паливо - тільки на 4%", - підкреслюється в прес-релізі.

Реклама:

"У разі виконання підприємствами, що працюють на ринках нафтопродуктів, вимог Антимонопольного комітету щодо зниження цін на паливо до економічно обгрунтованого рівня, мною дано вказівку всій системі органів комітету закрити справи", - наведені в прес-релізі слова виконуючого обов'язки голови комітету Олександра Мельниченка.

"В іншому разі, ті, хто необгрунтовано підвищать ціни, будуть залучатися до відповідальності", - додав він.

Згідно з прес-релізом, докази у справі збирає і аналізує Департамент розслідування справ у паливно-енергетичному комплексі разом з територіальними відділеннями комітету.

Як повідомлялося, АМКУ 25 травня заявив про намір перевірити обгрунтованість підвищення цін на нафтопродукти в Україні. Розслідування охопить як оптових, так і роздрібних операторів ринку.

За даними консалтингової компанії UPECO (Київ), в період з 5 по 12 травня ціни на бензини в залежності від марки в крупнооптовому сегменті підвищилися на 1-3%, а середня оптова ціна дизпалива за цей період знизилася на 0,1%.

У період з 12 по 19 травня, згідно з інформацією UPECO, середні ціни на бензин в залежності від марки підвищилися на 2,1-5,8%, а середня оптова ціна дизпалива підвищилася на 0,8%.

У період з 19 по 26 травня середні крупнооптові ціни на бензин в залежності від марки підвищилися на 4,9-11,1%, тим часом середня оптова ціна дизпалива в цей період знизилася на 2%.

Експерти ринку паливно-мастильних матеріалів основною причиною триваючого подорожчання нафтопродуктів на українському ринку називають ріст цін на них у світі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!