Україна і надалі позичатиме гроші за кордоном?

П'ятниця, 22 травня 2009, 17:41

Уряд України, можливо, ближче до осені знову звернеться за іноземною фінансовою допомогою.

Таку думку висловив старший науковий співробітник кафедри українських досліджень Університету Торонто Тарас Кузьо під час організованої ІБ Galt & Taggart Securities телеконференції, присвяченій останнім подіям на українській політичній сцені, пише газета "Дело".

Кузьо не виключає, що Кабмінуві не вдасться виконати видаткову частину бюджету-2009 без сторонньої допомоги.

У той же час, зважаючи на майбутні вибори президента, своєчасна виплата пенсій та зарплат працівникам бюджетної сфери необхідна для отримання підтримки електорату.

Реклама:

Іноземний кредит допоможе уряду впоратися з цим завданням, зазначає експерт.

Кредитором, швидше за все, виступить одна з міжнародних фінансових інституцій - МВФ, ЄБРР тощо, - а не Росія, говорить аналітик.

"В Україні немає істинно проросійських кандидатів", - пояснює своє припущення Кузьо.

Як повідомлялося, на початку листопада 2008 року МВФ затвердив кредитну програму stand by для України загальним обсягом 11 млрд. SDR і тоді ж виділив перший транш по ній розміром 3 млрд. SDR (4,5 млрд. доларів на той момент).

Також МВФ підтримав пропозицію української сторони збільшити розмір другого траншу до 1,9 млрд. SDR (2,85 млрд. доларів) і направити понад половину вказаної суми на покриття дефіциту бюджету.

12 травня 2009 року другий транш кредиту МВФ у розмірі близько 2,8 млрд. доларів був отриманий Україною на рахунки Нацбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!