НБУ: у квітні гірше, ніж в березні

Вівторок, 19 травня 2009, 13:00

У реальному секторі економіки України, який створює близько 64% ВВП, ситуація в квітні виглядає гірше, ніж у березні.

Про це повідомив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"У квітні зростання в реальному секторі не відновилося. Лише сільське господарство знаходиться на легкому підйомі. За чотири місяці ситуація виглядає менш тривожною, ніж за квітень, тому що пожвавлення в лютому-березні не перекрито повністю погіршенням базових тенденцій у квітні", - сказав він .

На його думку, в сільському господарстві і будівництві спостерігається оздоровлення та затухання запальних процесів, тоді як негативні прояви посилюються в промисловості, торгівлі та транспорті.

"Промисловість і торгівля ще не протестували дно спаду. Експортні підгалузі все ще знаходяться в слаломі. Зовнішній попит залишається анемічним. Перспективи його пожвавлення не покращилася", - підкреслив експерт.

Керівник групи радників голови НБУ також відзначив, що негативна динаміка в промисловості в квітні є типовою для цього місяця, але зменшення обсягів виробництва на 4,8% у порівнянні з березнем було найбільшим з 1999 року.

"Є підстави розраховувати на те, що до кінця року сільське господарство залишиться лише однією галуззю реального сектора із зростаючою динамікою, оскільки очікується врожайний рік", - прогнозує Литвицький.

За його оцінкою, на відновлення економічного зростання в другому кварталі розраховувати не варто.

Як повідомлялося, промислове виробництво в Україні у квітні 2009 року впало на 31,8% порівняно з квітнем 2008 року, тоді як у березні цей показник становив 30,4%, в лютому - 31,6%, у січні - 34,1 %.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!