ЄБРР думає про гроші для Східної Європи

Вівторок, 19 травня 2009, 08:57

Власники Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) збираються в 2010-2011 роках збільшити акціонерний капітал фінустанови для того, щоб направити інвестиції в економіки країн Східної Європи.

Про це повідомив президент ЄБРР Томас Міров, пише видання "Дело".

За його словами, обговорення питання нарощування капіталу розпочнеться вже наступного року (у січні-лютому). А на щорічних зборах керуючих організацій в Загребі в 2010 році може бути прийнято остаточне рішення.

Як повідомив провідний радник ЄБРР Антон Усов, більш реально, що крапка буде поставлена все-таки в 2011 році на зборах в Казахстані.

Зараз акціонерами ЄБРР є 63 країни, а розмір статутного капіталу організації становить майже 20 мільярдів євро. Серед головних акціонерів ЄБРР - США (частка - 10%), Німеччина, Великобританія, Франція, Італія та Японія (по 8,3%). Ці країни можна умовно поділити на два табори: ті, хто схиляються до збільшення капіталу, і ті, хто проти.

"З великих країн Німеччина, Франція, Італія (сюди ж можна віднести США) в принципі згодні обговорювати питання додаткового капіталу при певних умовах, - розповідає Усов. - Велика Британія та Японія - проти".

Цими "певними умовами" є можливе перевищення інвестицій в країни Східної Європи над запланованим обсягом в умовах кризи. ЄБРР збирався в 2009 році вкласти в регіон 7 мільярдів євро.

"Якщо ця сума не буде перевищена, то капіталу нам вистачить, - вважає Антон Усов. - Якщо ж потреби у фінансуванні з боку регіону досягнуть 10 мільярдів євро, доведеться звертатися за грошима до акціонерів".

За обсягом грошових вливань від ЄБРР Україна займає друге місце.

У 2009 році організація планує надати Україні мільярд євро і, за словами Антона Усова, приблизно половина коштів вже розподілена.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!