ЄБРР дав оптимістичний прогноз Східній Європі

П'ятниця, 15 травня 2009, 11:18

Центральна та Східна Європа можуть очікувати "можливого закінчення кризи".

Про це 14 травня заявив президент Європейського банку реконструкції і розвитку Томас Міров, звітуючи про економічний стан регіону на щорічних зборах ЄБРР у Лондоні, пише видання "Дело".

"Тривають дискусії про можливий кінець кризи. Банки звітують про кращі результати, ніж очікувалося, а індикатори довіри продовжують зростати", - заявив Міров, коментуючи позитивні дані, представлені Жаном-Клодом Тріше, президентом Європейського Центробанку.

"Як відомо, економісти ЄБРР пророкують "дно" кризи в 2009 році і початок повільного відновлення в 2010, але існує ще кілька перешкод", - додав Міров.

Він зазначив, що огляд стану регіону залишається маловтішним. Минулого тижня ЄБРР погіршив економічний прогноз для країн Східної Європи.

Економісти ЄБРР очікують, що внаслідок рецесіі сукупний ВВП 30 країн, в які Банк інвестував фінансові ресурси, знизиться на 5,2% в поточному році, на відміну від очікуваного раніше зростання в 0,1%. Але наступного року банк очікує слабке зростання в 1,4%.

Міров попередив, що відновлення буде відбуватися повільніше, ніж після минулих криз через убоге фінансування, більш жорсткі фінансові правила і більш сувору податкову політику в країнах, які грають велику економічну роль.

Раніше Міров прогнозував, що обсяг приватних іноземних інвестицій в Східну Європу і колишні республіки СРСР навряд чи досягне докризового рівня, навіть після того, як економіки країн цього регіону знову почнуть зростати.

Це в найближчі роки призведе до зростання кредитування зазначених економік з боку розвинених фінансових інститутів, таких як ЄБРР. Банкір заявив, що його організація через спад в секторі приватних інвестицій уже збільшила витрати в поточному році на 20% до 7 млрд. євро.

При цьому директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек висловився від імені Банку, що Україна не оголосить дефолт і що ЄБРР має намір інвестувати в економіку країни в цьому році 1,2 млрд. дол.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!